Odbornici potvrdili odluku o laureatima za gradska priznanja

VIDEO K9: Na današnjoj svečanoj sednici Skupštine grada odbornici su potvrdili odluke o ovogodišnjim dobitnicima Oktobarske nagrade i Novembarske povelje Grada Novog Sada.

177

Profesor dr Ilija Kovačević i umetnik i muzičar Milan Mumin dobitnici su ovogodišnje Oktobarske nagrade, a rezervni pukovnik Boško Pilipović i veterinar, rabiolog i naučnik dr Miloš Petrović Novembarske povelje, odlučili su većinom glasova odbornici na svečanoj sednici Skupštine Novog Sada.

“Verujem da je komisija Skupštine grada ispravno donela odluku i da će odbornici usvojiti i da ćemo u sredu na jedan dostojanstven, svečan način obeležiti 75 godina od oslobođenja Novog Sada u II Svetskom ratu, veoma bitan datum za razvoj i sudbinu našeg grada. Moramo biti i verujem da jesmo zahvalni svima onima koji su i dali svoje živote i borili se da bi mi danas uživali u slobodi”, izjavio je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je dodao da su kandidati za nagradu ljudi od integriteta svako za svoju oblast te da su zasluženo predloženi za visoka gradska priznanja. Odbornici SRS bili su delom uzdržani prilikom glasanja.

“Srpska radikalna stranka će glasati za predlog da Prof. dr Ilija Kovačević, profesor sa fakulteta Tehničkih nauka bude dobitnik Oktobarske nagrade za ovu godinu. Podrćaćemo i predlog da dr Miloš Petrović bude laureat Novembarske povelje. O preostala dva predloga Srpska radikalna stranka se neće izjašnjavati. Mišljenja smo da je itekako bilo prostora da legenda fudbalskog kluba Vojvodine Vasa Pušibrk, član one prve šampionske generacije fudbalskog kluba Vojvodina bude dobitnik ili Oktobarske nagrade ili Novembarske povelje imajući u vidu da je kandidovan i za jednu i za drugu nagradu”, istakao je Đurađ Jakšić, šef Odborničke grupe SRS.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, a Novembarska povelja dodeljuje se povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ovogodišnjim laureatima će nagrade biti dodeljene na svečanosti u Gradskoj kući.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.