Odbornici o sudbini SPENS-a

VIDEO K9: Na današnjoj sednici Skupštine Novog Sada, kako se očekivalo, jedna od tema o kojoj se najviše raspravljalo bila sudbina Sportskog i poslovnog centra Vojvodina. Zasedanje gradskog parlamenta bojkotovali su odbornici Demokratske stranke.

0
229

Na neobavezujući poziv Grada za prikupljanje pisama o zainteresovanosti upravljanjem Spensa, koji je istekao 15. februara, nije se javio niko. Međutim, prema rečima gradskih čelnika, bio je veliki broj zainteresovanih partnera, uglavnom iz inostranstva, kojima je glavna zamerka bila energetska neefikasnost ovog objekta, kao i višak zaposlenih.

Grad je rešenje našao u tome da dug od oko pola milijarde dinara prevede u trajni ulog Grada u kapital ovog preduzeća, te da “Spens” dodatno zaduži od poslovne banke za novih 100 miliona dinara kojima će platiti otpremnine višku zaposlenih.

“To su sve stvari kojima mi pokušavamo da Spens napravimo atraktivnijim za neke nove partnere koji bi eventualno došli da razgovaraju o Spensu. Dakle, prvo da smanjimo broj zaposlenih , to moramo uraditi na osnovu isplata koje imamo zbog zakonskih obaveza kada smanjujemo broj zaposlenih u vidu otpremnina, a sa druge strane moramo Spens učiti energetski efikasnim da neko ko dođe da upravlja Spensom, ko očekuje neki profit od Spensa nema tu vrstu troška koja je enormna u ovom momentu”, rekao je Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika.

Kružević se osvrnuo i na bojkot predstavnika Demokratske stranke sednici gradskog parlamenta, uz reči da ih građani plaćaju za rad, a ne nerad. Usledio je odgovor demokrata.

“Da ovu našu odluku prikažu kao nesavesnu odluku, odluku koja ide u pravcu da mi bojkotujemo rad, a hoćemo da uzmemo dnevnice i da koristimo restoran, to je čista banalizacija ove naše odluke. Mi nismo srećni zbog ovakve odluke, ali na ovu odluku nas je naterala vlast. Ja vas molim da ne nasedate na to. Iskoristite sledeći argument: više od 90 odsto odbornika vladajuće većine se nijedanput nije obratilo na sednici skupštine, nije uzelo nijedanput ni jedan minut rasprave, dolaze, oćute i odglasaju i za to primaju dnevnice”, naveo je Veljko Krstonošić, ispred Odborničke grupe DS.

Krstonošić navodi, kako nijedan njihov predlog nije implementiran i zbog toga ne vidi dalji smisao sedanja u opozicije u ovom gradskom sazivu. Ovaj potez su, kako je rekao, od njih su tražili upravo građani s kojima svakog petka zajedno šetaju novosadskim ulicama i bulevarima. Nasuprot njima, odbornička grupa Srpske radikalne stranke nije bojkotovala sednicu, na kojoj su glasali protiv dodatnog zaduživanja Spens-a.

“Mi Srpski radikali ćemo glasati protiv novog kreditnog opterećenja zaduženja vezano za Spens, odluka je prilično opšteg karaktera nije konkretna. Nama nije poznato, možemo samo da nagađamo zašto Grad Novi Sad odnosno Spens planira da utroši tih 100 miliona iz kredita iz razloga što se u odluci ne navodi precizno o čemu se radi. U odluci se navodi da je reč o konsolidaciji poslovanja i finansija Spensa, međutim to je tema koja je prilično široka. Mi smo tek dodatno saznali da će jedan deo od tih 100 miliona biti korišten za otpremnime viška zaposlenih”, kazao je Đurađ Jakšić, šef Odbornička grupa SRS.

Pored sudbine Sportskog i poslovnovnog centra Vojvodina, na današnjoj sednici skupštine grada, raspravljalo se, između ostalog, i o više regulacionih planova, kao i o izborima direktora nekoliko javno kominalnih preduzeća.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.