Odbornici o sudbini Apoteke Novi Sad

VIDEO K9: Na današnjoj sednici Skupštine grada, odbornici između ostalog raspravljaju o daljoj sudbini Apoteke Novi Sad, kao i o budućem urbanističkom izgledu grada.

0
928

Pred dbornicima Skupštine grada je Predlog za Apoteku Novi Sad koji predviđa javno – privatno partnerstvo sa elementima koncesije na 15 godina, uz minimum ulaganja 315 miliona dinara u startu i 12 miliona dinara godišnje.

Privatni partner bi, prema ovom predlogu, na korišćenje bi dobio 25 objekata. Pored toga pred odbornicima je i smena direktora Apoteke Gojka Vujinovića, umesto koga će biti postavljen Milan Grba.

“Ono što ja želim da vam kažem jeste da ćemo ući javno privatno partnerstvo koje će imati oblike koncesije iz prostog razloga, zato što je ispitivanje tržišta pokazalo da, bez koncesije, svako ko bi ušao u apoteku kao privatni partner gradu, morao bi da radi po uslovima po kojima je radila Apoteka Novi Sad, a apoteke u Srbiji su napravljene da budu neprofitabilne ustanove, odnosno da ne zarađuju novac”, rekao je Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika.

U nizu urbanističkih planova koji su na dnevnom redu sednice je i plan za izgradnju višespratnica na uglu Jovana Subotića i Kisačke.

Građani su ranije putem peticije i javne rasprave apelovali na odbornike da odbiju ovaj plan, jer kako kažu, umesto zelene površine dizaće se soliteri. Međutim, vlast je odlučna da realizuje ove urbanističke promene.

“Jesmo li mi protiv gradnje, protiv širenja grada ili smo za to? Da li hoćemo da budemo Evropska prestonica ili hoćemo da ostanemo u gabaritima koje smo imali pre trideset godina? Novi Sad ima preko 300 hiljada građana. Nama stigne peticija od 70 do 100 potpisa, naravno, postoje i zloupotrebe koji su to građani potpisani, postoje i zloupotrebe određenih političkih stranaka da se mi onemogućimo u razvoju grada”, naveo je Kružević.

Odbornici Srpske radikalne stranke su protiv predloženog koncesionog akta vezano za obavljanje farmaceutske delatnosti na teritoeriji grada Novog Sada, jer kako kažu, mnogi detalji nisu poznati, niti je jasno definisano šta će biti sa zaposlenima – da li će grad Novi Sad insistirati na tome da zadrži sva postojeća radna mesta u apotekarskoj ustanovi ili će pak koncesionar preuzeti jedan deo zaposlenih.

“Predviđa se takođe nešto što je po našem mišljenju problematično, a to je da koncesionar bude taj koji će moći da preuzme određene pokretne stvari i zalihe. Međutim, mi ne znamo kolike su zalihe u Apoteci Novi Sad i ne možemo da budemo sigurni da te zalihe neće narasti posebno pred potpisivanje javnog ugovora i na taj način da će se to ići na ruku privatnom partneru”, kazao je Đurađ Jakšić ispred Odborničke grupe SRS.

Na sednici je bilo reči i o osnivanju Dečijeg kulturnog centra, o postavljanju spomen-obeležja Šajka na Petrovardinskoj tvrđavi i spomen-ploče Ignjatu Pavlasu, kao i nekoliko kadrovskih odluka, uglavom imenovanja u školskim odborima. Konstatovano je i da će, kao i svake godine, gradski budžet biti usvojen u zakonskom roku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.