Odbornici o rebalansu budžeta

VIDEO K9: Završni račun gradskog budžeta za 2021. godinu i predlog Odluke o rebalansu budžeta za 2022. su među 102 tačke dnevnog reda koje su se danas našle pred odbornicima na 27. sednici Skupštine Novog Sada.

0
12

Završni račun za 2021. i rebalans tekućeg budžeta među najzanimljivijim su od 102 tačke dnevnog reda o kojim a su danas raspravljali odbornici Novog Sada.

Govoreći o završnom računu budžeta za prošlu godinu, gradonačelnik Miloš Vučević je naveo da je konačni budžet je bio rekordne 34 milijarde i 474 miliona dinara, a da su prihodi i primanja ostvareni u iznosu od 34 milijarde i 8 miliona dinara, ili 98,6% u odnosu na planirano. U poređenju sa 2020. godinom, ostvarena su veća primanja za oko tri milijarde i 570 miliona dinara, što su, kako je rekao, dobri pokazatelji.


“Što se tiče rashoda i izdataka, odnosno onoga što smo trošili na tekuću i kapitalnu potrošnju, Grad Novi Sad, njegovi direktni i indirektni korisnici budžeta, potrošili su 30 milijardi i 231 milion dinara, tj. 87% budžeta, što je za 14% više u odnosu na 2020. godinu. Ostvareni suficit ili neutrošena sredstva iz 2021. godine iznose tri milijarde i 751 milion dinara. Od toga je dve milijarde i 70 miliona dinara već raspoređeno kroz Odluku o budžetu za ovu godinu, a sada se kroz Odluku o rebalansu raspoređuju dodatna sredstva u iznosu od jedne milijarde i 681 milion dinara”

Prema njegovim rečima, sa daleko većim budžetom, iznos neutrošenih sredstava je manji, što znači da je rasla rashodovna strana i da je bolje upravljano budžetom. Više nema suficita od pet ili šest milijardi dinara kakav je bio sa manjim budžetima, jer je sada sa mnogo većim budžetom, smanjen taj suficit. Kada je reč o rebalansu budžeta za 2022. godinu, u pitanju je odluka o raspoređivanju neutrošenih sredstava na donacije i transfere koji se odnosi na zajedničke projekte sa višim nivoima vlasti, sa kojima će biti realizovani kapitalni projekti značajni za Novi Sad. Kapitalna potrošnja, prema rečima Vučevića, predviđena je u iznosu od 36,1% ili 13 milijardi i 732 miliona dinara, što znači da se na ju usmerava trećina budžeta, dok tekuća potrošnja iznosi 62,9% .
Mi izlazimo pred odbornike sa predlogom budžeta od 38 milijardi i 450 miliona dinara. Polako se približavamo nekada nezamislivom podatku, da je budžet grada blizu 40 milijardi dinara. Kada sam prvi put preuzeo dužnost gradonačelnika, taj budžet je bio oko 20 milijardi dinara. Duplo veći budžet je pobeda svih Novosađana i Novog Sada, a iako je pred nama izazovan period, nadam se da ćemo imati dobre rezultate i u budućnosti.

Protiv odluke o rebalansu budžeta glasali su, međutim, odbornici opozicione DSS Miloš Jovanović, kao i protiv usvajanja urbanističkih planova i kadrovskih rešenja koji su takođe na dnevnom redu današnje sednice gradskog parlamenta.

Protiv završnog računa za prošlu i rebalansa gradskog budžeta za ovu godinu glasala je SRS.

Osim budžeta, pred odbornicima su, između ostalog i desetak urbanističkih planova,  planovi poslovanja javnih preduzeća i gradskih ustanova, više kadrovskih rešenja uglavnom školskih i drugih odbora, te postavljanju spomenika “Čovek jelen” u Limanskom parku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.