Odbornici o postavljanju direktora JKP

VIDEO K9: Današnja 23. sednica Skupštine grada Novog Sada retrospektiva je 2016. godine. Na dnevnom redu su Izveštaji javnih preduzeća za prethodnu godinu, a među najvažnijim tačkama su i konkursi za direktore sedam javnih komunalnih preduzeća u Novom Sadu.

0
742

Iz izveštaja komunalnih preduzeća o radu u prošloj godini, može se zaključiti da komunalni sistem grada dobro funkcioniše, ocenio je pre današnje sednice zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević.

“Mimo toga što su komunalna preduzeća poslovala u dobiti, moram da konstatujem da je komunalni sistem grada funkcionisao dobro. Šta to znači? Znači da imamo redovne autobuske linije, kvalitetan autobuski prevoz, znači  da imamo dobru i stabilnu grejnu sezonu i grejanje kada god je to neophodno, imamo dobru isporuku vode, imamo očišćene ulice, odnosno imamo komunalni sistem koji dosta dobro funkcioniše”, rekao je Kružević.

Pred odbornicima su se našle i kadrovske promene u javnim preduzećima, s obzirom da je konkurs za direktore javnih komunalnih preduzeća završen.

“Kandidati koji su se prijavili bili su podloženi testiranju od strane komisije, čak je i ovog puta jedna eksterna komisija bila uključena koja je radila i psihološke testove kandidata i kandidati koji su osvojili najveći broj poena odnosno u tom bodovanju komisije će danas biti imenovani na predlog te komisije kroz Gradsko veće, a na odluku Skupštine će biti imenovani na mesta direktora”, naveo je Kružević.

Opoziciona Srpska radikalna stranka, izričita je u glasanju protiv svih izveštaja, jer kako kažu, situacija se ne menja, a preduzeća iskazuju gubitke i troškove. Takođe, radikali su i protiv predloženih kanmdidata za mesta direktora javnih preduzeća.

“Naime, Srpska radikalna stranka je mišljenja da javni konkursi zapravo predstavljaju najobičniju farsu i da predstavljaju jedno jeftino i  neubedljivo simuliranje demokratije, departizacije i transparentnosti, s obzirom na opet apsolutno poznati ishod javnih konkursa. Dakle javnim konkursima samo se zadovoljava forma, a suština ostaje ista, suština ostaje nepromenjena”, kazao je Đurađ Jakšić, odbornik SRS.

Jakšić je istakao da će na mesta direktora javnih preduzeća biti postavljeni dosadašnji vršioci dužnosti, a primetio je i da od njih sedam, dvoje ima završen državni fakultet, dok ostalih pet imaju diplome privatnih fakultetea.

Po pitanju izveštaja i konkursa, sličnog su mišljenja je i u Demokratskoj stranci.

“Na konkursima za direktore javnih komunalnih preduzeća se dogodilo ono što je Demokratska stranka upozoravala i što je najavljivala u prethodnom periodu. Prosto, jasno je da ova vlast troši vreme, energiju i novac građana na nameštene konkurse. Jer, kako drugačije objasniti konkurse na kojima su izabrani svi direktori koji su bili u v.d. stanju. Znači, ova vlast i pre komisije, mnogo bolje zna ko treba da bude izabran na direktorsko mesto. To je ovim konkursima potvrdila”, rekao je Veljko Krstonošić, odbornik DS.

Krstonošić je dodao da Izveštaji javnih preduzeća ne predstavljaju ništa novo, te da se napredak u poslovanju vidi samo kod jednog do dva preduzeća.

Na dnevnom redu današnje sednice su, između ostalog, i odluke o sufinansiranju boravka dece u privatnim vrtićima do kraja godine, odluka o legalizaciji objekata u centru grada, kao i tri urbanistička plana – Telepa, bloka oko Masarikove ulice i bloka oivičenog Radničkom ulicom, Stražilovskom i Bulevarom cara Lazara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.