Odbornici o laureatima najviših gradskih godišnjih priznanja

VIDEO K9: Na svečanoj sednici Skupštine grada odbornici i odbornice usvojili su odluke o ovogodišnjim dobitnicima najvećih gradskih priznanja Oktobarske nagrade i Novembarske povelje.

0
406

Laureati Oktobarske nagrade Novog Sada za 2018. godinu su “Pravoslavna reč” DOO Novi Sad, Ansambl “Vila” novosadskog Srpskog kulturno – umetničkog društva “Železničar” i docent dr Miroslav Kopanja.

Novembarska povelja biće dodeljena dr Stanku Matiću, direktoru Tehničke škole “Mileva Marić -Anštajn”.

“Što se tiče Oktobarske nagrade moram reći da će nam biti izuzetna čast i zadovoljstvo da podržimo rad Ansambla “Vila” koje pripada srpskom kulturno-umetničkom društvu Železničar iz Novo Sada, radi se o jednom renomiranom udruženju i ansamblu koji je dobitnik brojnih priznanja, uključujući i orden “Svetog Save” koji poseduje preko 700 članova, sa druge strane, takođe će nam biti čast i zadovoljstvo da dodelimo nagradu izdavačkoj kući “Pravoslavna reč”, navela je Marina Nedeljković, odbornica SRS.

Radikali su bili uzdržani prilikom glasanja za trećeg kandidata za Oktobarsku nagradu, jer smatraju da je neprikladno glasati za dr Koponju koji je, inače deo vladajuće većine u skupštini.

“Nigde ne piše da odbornik ne može da bude kandidat, mislim da je gospodin Kopanja sa svojim dosadašnjim radom zaslužio da bude laureat Grada, a ono što to dokazuju jesu i predlozi šahovske organizacije, njegov uspeh na tom polju, i ja sam siguran da će odbornici svi u Skupštini podržati to”, obrazložio je Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika.

Sa druge strane, radikali su podržali dr Matića kada je Novembarska povelja u pitanju, za razliku od nekih drugih opozicionih odborničkih grupa koje nikome nisu dale podršku.

“Odbornička grupa “Dosta je bilo” neće podržati nijedan predlog zato što mislimo da ovu nagradu treba da dobijaju Novosađani koje naši sugrađani znaju, a da im se iz ovih fotelja ta nagrada samo uruči. Došli smo u situaciju da se nagrada deli unutar nas koji sedimo u foteljama kao zahvalnica za neki učinak, a dobitnike Novosađani ne znaju”, istakao je Aleksandar Bujić.

“Odbornici Demokratske stranke neće učestvovati u glasanju jer ne želimo da podržimo licemerstvo vladajuće većine budući da oni sa jedne strane ne naglašavaju 23. oktobar, Dan oslobođenja, a sa druge strane dodeljuju nagrade koje su posvećene upravo oslobođenju od fašizma i dolaskom komunizma na vlast”, naveo je Veljko Krstonošić ispred Odborničke grupe DS.

Podsetimo, 130.000 dinara iznosi novčani deo Oktobarske nagrade, koja se dodeljuje povodom Dana oslobođenja grada 23. oktobra, kao i Novembarske povelje koja je ustanovljena povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. – Dana Prisajedinjenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.