Odbornici o DES-u i EPK 2021.

VIDEO K9: Finansiranje projekta Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2021, izgradnja Žeželjevog mosta i konverzija duga preduzeća "DES" doo bile su najvažnije tačke današnje, 12. po redu sednice Skupštine grada.

359

Na sednici Skupštine Novog Sada se govorilo o više tačaka dnevnog reda, a ona koja uzela najviše pažnje odbornika jeste ona u vezi sa finansiranjem projekta Novi Sad EPK 2021.

Kako je predviđeno, uskoro bi trebalo da bude formirana i Fondacija projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. i nadzorni odbor koji će kontrolisati rad te fondacije, a kako je naveo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, i nadzor i Fondaciju kontrolisaće Evropska unija.

“Pa dobro idemo sa ovom prvom odlukom, odlukom o finansiranju EPK 2021. to je i naša obaveza, to nam je i program, nešto što je prirodno i što smo najavili da će se dešavati veoma brzo. Nakon toga nas očekuje osnivanje Fondacije Evropska prestonica 2021. kroz Kulturni centar i ulazimo u realizaciju onoga što smo najavili u našoj kandidaturi, odnosno i zbog čega smo i pobedili”, naveo je Vučević.

Vučević je istakao da će podržati predlog da se na čelu te Fondacije nađe predsednik Organizacionog odbora kandidature Novi Sad EPK 2021. Nemanja Milenković.

Osim o Evropskoj prestonici kulture, govorilo se i o izgradnji Žeželjevog mosta. Naime, danas se pred odbornicima našla izmena unutar ugovora o izgradnji ovog mosta, a sve zbog gašenja ZIG-a i poveravanja poslova izgradnje novoj gradskoj upravi.

“U pitanju je dokument koji će usvojiti danas skupština grada Novog Sada koji je u najvećoj meri tehničke prirode, jer ne postoji više Zavod za izgradnju grada, nego Uprava za građevinsko zemljište i investicije. Ali mi postavljamo pitanja nadležnima – kada će konačno novosadski Skadar na Bojani, dakle drumsko-želežnički most na mestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta ugledati svetlost dana”, izjavio je radikal Đurađ Jakšić.

Jakšić je istakao da je most već trebalo da bude završen 2013. godine, te postavlja pitanje nadležnima kada će zaista most biti i završen.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da je, što se izgradnje mosta tiče, važno da izvođači radova ispune svoju obavezu i postavljene rokove.

“Sredstva su obezbeđena i raduje me što je država iznad svega, samo je bitno da oni ispune što su najavili prilikom poslednjeg obilaska, kad je bila evropska komesarka za saobraćaj s nama, da će završiti do kraja 2017. godine”, naveo je Vučević.

Na sednici je bilo reči i konverziji duga DES-a prema gradu u udeo u kapitalu grada u ovom preduzeću, gde je gradonačelnik istakao da će grad postati suvlasnik, te da je to urađeno kako bi grad pomogao preduzeću, s obzirom na to da su u DES-u zaposlene osobe sa invaliditetom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.