Odbornici o budžetu za 2019.

VIDEO K9: Uz burnu raspravu danas je usvojen budžet Novog Sada za 2019. godinu utvrđen u iznosu od skoro 26 milijardi dinara. Dok predstavnici vlasti ističu da je su u budžetu značajna sredstva predviđena za kapitalne projekte, investicije, zdravstvo, školstvo i socijalna davanja, odbornici opozicije kažu da nema posebnih pomaka. Odbornici Demokratske stranke su tokom ove rasprave napustili sednicu revoltirani time što im, kako kažu, predsednik Skupštine grada nije dozvoljavao replike ili im je oduzimao reč.

0
280

Budžet grada utvrđen je u iznosu skoro 26 milijardi dinara, od kojih su skoro 6 milijardi sredstav iz transfera i suficita. 30.000.000 miliona dinara planirano je za stalnu budžetsku rezervu.

Neke od planiranih investicija u narednoj godini su izgradnja vrtića na Klisi, kanalizacije u Rumenki, Veterniku i Begeču, sredstva potrebna za dokumentaciju spratne garaže u Šafarikovoj i podzemne garaže pored zgrade Pokrajinske vlade čija bi gradnja trebala da počne 2020. Za pripremu objekta za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine opredeljeno je 369 miliona dinara.

Odbornici opozicije, međutim, glasali su protiv ovog predloga budžeta.

“Naša procena je da će budžet za 2019. godinu biti najveći u istoriji Grada Novog Sada. Međutim, ogromna sredstva koja gradu stoje na raspolaganju u 2019. na žalost nisu posledica neke super ili vanredno velike privredne aktivnosti na teritoriji grada, nago su u prvom redu posledica akumulacije ogromnih neutrošenih sredstava iz prethodnih perioda koja se prebacuju iz godine u godinu u prvom redu zbog katastrofalne realizacije kapitalnih projekata u prethodnom periodu”, naveo je Đurađ Jakšić, šef Odborničke grupe SRS.

Radikali su, kako je rekao, predložili da grad uvede posebnu naknadu za porodice u kojima se rodi treće i svako naredno dete, da izdvooji veća sredstva za vantelesnu oplodnju, pojača aktivnosti na izgradnji primarne komunalne infrastrukture, ali i konačno reši problem sa odlaganjem otpada i zatvori postojeću gradsku deponiju.

“Srpska radikalna stranka insistira na tome da grad hitno već u 2019. godini krene da rešava ključan komunalni problem sa sremske strane grada, a to je problem sahranjivanja i to izgradnjom novog centralnog groblja na Alibegovcu, u skladu sa generalnim planom grada. U svakom slučaju, mi želimo da budžet u 2019. godini se ostvari u punom obimu i sa prihodne i sa rashodne strane, ali imajući u vidu zaista prilično tromu realizaciju prethodnih godina, plašimo se da će ponovo biti podbačaji sa rashodne strane”, rekao je Jakšić.

U razvojnu stranu gradskog budžeta ne veruju ni odbornici Dosta je bilo.

“Ovaj budžet u mnogo čemu liči na prošlogodišnji, donosi se izvan zakonskog roka koji je predviđen za podnošenje budžeta, lokalna uprava trebala je da pređe na privremeno finansiranje. Osim toga, u velikoj meri prepisan je spisak lepih želja od prošle godine, koje se onda u toku godine rebalansima koriguje. Odakle se moglo skinuti, a gde staviti, o tome bi mogli da govore amandmani kada bi ih usvajala vladajuća većina, ali ovako im je najzgodnije”, kazao je Aleksandar Bujić, odbornik DJB.

Osim o budžetu, pred odbornicima je na poslednjoj sednici ove godine još 100 tačaka, koje se većinom odnose na planove rada javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.