Odbornici o budžetu Novog Sada za 2023.

VIDEO K9: Odbornici Novog Sada danas su usvojili Odluku o bužetu grada za narednu godinu koji je planiran u iznosu većem od 40 milijardi i 650 miliona dinara. Nakon dužeg vremena tokom kojeg su, zbog epidemije korona virusa, sednice gradskog palamenta održavane u pokrajinskoj skupštini, odbornici su danas ponovo zasedali u Velikoj sali Skupštine Novog Sada.

0
41

Odluka o budžetu Grada Novog Sada za 2023. godinu bila je najvažnija tema rasprave na današnjioj sednici Skupštine grada. Budžet za narednu godinu utvrđen je u iznosu od 40.654.117.730 dinara, dok su rashodi planirani u iznosu od 40.654,12 miliona dinara.

Gradska vlast zadovoljna je raspodelom budžeta za narednu godinu ističući da je njime opredeljeno 14 milijardi dinara za kapitalna ulaganja, kao i da je obuhvaćeno finansiranje 195 projekata.

Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, je istakao projekat uređenja Almaškog kraja, biciklističko-pešački most preko Dunava, izgradnju fiskulturne sale u Gimnaziji “Laza Kostić”, plan izgradnje škole u naselju Jugovićevo, nastavak izgradnje vrtića u Adicama i u Ulici Miše Dimitrijevića, parterno uređenje nakon izgradnje dve podzemne garaže u centru grada i druge.

Grad će, prema njegovim rečima, nastaviti finansiranje besplatnog boravka dece u vrtićima, a pomenuo je i da će naredne godine biti izdvojeno 20 miliona dinara za subvencionisanje kupovine novih bicikala i 100 miliona dinara za projekat sadnje drveća.

Odbornici Srpske radikalne stranke, međutim ocenili su da u Predlogu odluke o budžetu za 2023. ne vide skoro ništa od novih kapitalnih projekata, već nastavak realizacije ranije započetih. Uz opasku da je prošlo vreme blagostanja i komotnosti, izneli su i mišljenje da će zbog inflacije budžet grada biti nominalno veći, a da će realno biti sve manje novca za investicije te uputili kritike na sve veće iznose koji se prebacuju javnim gradskim preduzećima.

Najveći broj ostalih tačaka pred odbornicima na današnjoj sednici ticao se komunalnih tema i finansiranja određenih komunalnih delatnosti, vezano za Odluku o budžetu.

Na dnevnom redu je, između ostalog, bilo i usvajanje Oluke o utvrđivanju kriterijuma za umanjenje obaveza plaćanja komunalnih usluga porodicama sa troje i više dece u 2023. godini, zatim izmena i dopuna Odluke o pravima na finansijsku podršku  porodici sa decom, kao i odluke o utvrđivanju mera kojima se stvaraju uslovi za bolju dostupnost i pristupačnost objektima koji su u javnoj svojini Grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.