Odbornici o budžetu i prevozu

VIDEO K9: Pred odbornicima Skupštine grada danas je bio izveštaj o izvršenju budžeta u prvoj polovini godine. Pored toga, jedna od glavnih tačaka dnevnog reda bila je izmena zonsko-tarifnog sistema JGSP-a, što će doneti poskupljenje cena javnog prevoza.

0
741

Realizacija budžeta u prvoj godini je zadovoljavajuća, s obzirom na to da su prihodi veći od planiranih.

U budžet Grada se za prvih šest meseci prelilo preko 11 milijardi dinara. Realizacija kapitalnih investicija je sporija u prvom periodu godine, pa je utrošeno oko 5 milijardi dinara.

“Prihodi idu dobro. Rashodi karakteristično za prvih 6 meseci, sporije ide realizacija kapitalnih investicija, ali moramo tu uzeti u obzir da poslujemo po principu gotovinskog sistema plaćanja, da se raspišu javne nabavke, da se zaključi ugovor, da krene realizacija kapitalnih projekata i tek onda idu plaćanja po okončanim situacijama. Videćete u tromesečnim izveštajima daleko veći pomak, odnosno bolju realizaciju kapitalnih investicija”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Opozicija, međutim, smatra da su rezultati realizacije budžeta slabi.

“Jasno je da se gradska vlast vežba već 5 godina na građanima Novog Sada i još uvek nisu naučili kako da plan koji su doneli sami oni pre 6 meseci izvrše na adekvatan način. Sve to se očitava na ulicama grada Novog Sada”, rekao je Veljko Krstonošić, odbornik DS.

Stav radikala je da, ako se nastavi dosadašnjom dinamikom, na kraju godine grad će imati enorman suficit.

“2017. godina Novom Sadu ne donosi ništa novo, s tim što su u prvih šest meseci 2017. godine rezultati još slabiji. Ono što nas posebno brine jeste realizacija rashodne strane budžeta i to u prvom redu kapitalnih rashoda. Naime kada pogledamo strukturu onoga što je utrošeno u prvom delu godine, dolazimo do jedne zaista situacije koja je potpuno žalosna. Preko 87% svih rashoda u prvih 6 meseci, utrošeno je u tekuću potrošnju, a jedva 10% je otišlo na kapitalne rashode”, rekao je Đurađ Jakšić, odbornik SRS.

Odbornici su raspravljali i o zonsko-tarifnom sistemu GSP-a, čijom izmenom se menjaju koeficijenti u zonama koje pokrivaju prigradska naselja. Ove izmene će omogućiti da autobuska karta u gradu poskupi, kako je Vučević najavio, za 10 dinara.

“Ja mislim da će sa 55 ići na 65 dinara. Ne menja se cena đačkih pokaznih karata, ostalih pokaznih cena karata, prigradskih prevoza. Samo će biti nova cena sa 55 na 65 dinara, po ovom tarifnom sistemu, videćemo kada dobijemo obračun”, naveo je gradonačelnik Novog Sada.

Na dnevnom redu su i urbanistički planovi, među kojima je istaknut Plan detaljne regulacije Telepa, koji će omogućiti povećanje spratnosti u delovima ovog naselja, kao i nove sadržaje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.