Odbornici Novog Sada u četvrtak i o podršci ruralnom razvoju

VIDEO K9: Za realizaciju Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji Grada Novog Sada za ovu godinu planirano je izdvajanje od 15.670.000 dinara iz gradskog budžeta. Ovim Programom podrške detaljnije su sagledane mogućnosti grada Novog Sada, definisane strateške smernice i pripremljen je odgovarajući set mera podrške, a o njegovovom sprovođenju brine Gradska uprava za privredu.

0
187

Mere predviđene Programom podrške su kreditna podrška-sufinansiranje kamate za poljoprivredne kredite i to u iznosu od 8% od ukupne kamate kod kratkoročnih kredita od 12 ili 18 meseci preko komercijalnih banaka.

Sledeća mera je osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja. Zatim nabavka opreme za zaštitu bilja za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju na otvorenom polju, organska proizvodnja-sadni i semenski materijal dozvoljen za upotrebu u organskoj proizvodnji, kontrola i sertifikacija i druge investicije koje se odnose na organsku proizvodnju, a deo su svih ostalih mera ruralnog razvoja.

Kao jedna od značajnih mera navedena je i podrška mladima u ruralnim područjima kao početna pomoć za pokretanje poslovanja za mlade poljoprivrednike i razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava, ali i ekonomske aktivnosti u smislu dodavanja vrednosti poljoprivrednim proizvodima, kao i uvođenje sertifikacija sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla-podrška za zaštitu geografskog porekla proizvoda.

Tu su još i mere u vidu podsticaja za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju koje obuhvataju informativne aktivnosti, sajmove, izložbe, manifestacije i studijska putovanja.

Predlog programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji Grada Novog Sada za 2017. godinu usvojen je na današnjoj sednici Saveta za ekonomski razvoj grada i on će biti upućen na dalje razmatranje i usvajanje na sednicu Skupštine Grada koja će biti održana u četvrtak.

Sednica Skupštine grada ranije zbog izbora
Skupština grada će u četvrtak, 23. marta održati 17. redovno zasedanje, umesto 31. marta, kako se sednica ne bi poklopila sa predizbornom tišinom.
Na dnevnom redu sednice će biti tek nekoliko tačaka. Osim o Programu podrške sprovođenja poljoprivredne politike i ruralnog razvoja, pred odbornicima će se naći i odluka o rodnoj ravnopravnosti, odluka da se omogući da lokalna vlast uloži u popravku fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao i odluka o formiranju odbora za postavljanje spomen ploče Milici Tomić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.