Odbornici Novog Sada danas o rebalansu budžeta. Gde se (nije) trošilo?

VIDEO K9: Najveći deo suficita gradskog budžeta biće rebalansom utrošen na kupovinu novih autobusa za JGSP, odlučili su odbornici na današnjoj sednici Skupštine grada.

0
184

Odluka o izmenama i dopunama Odluke o gradskom budžetu za 2019. godinu, očekivano, izazvala je najviše pažnje odbornika na sednici Skupštine Novog Sada.

Prema ovoj odluci, budžet grada iznosi oko 29,4 milijardi dinara nakon što se u njega slilo 2,6 milijarde suficita iz prethodne godine. Najveći deo tih ranije nepotrošenih sredstava rebalansom će biti iskorišćen za nabavku autobusa za Javno gradsko saobraćajno preduzeće ,,Novi Sad”.

“Grad Novi Sad će današnjom odlukom, odnosno usvajanjem predloga, povećati svoj budžet za skoro tri milijarde dinara i ukupan budžet će iznositi 29 milijardi 437 miliona 724 hiljade dinara, dobar budžet koji se povećava u odnosu na onaj sa kojim smo započeli 2019. godinu. Što se tiče izdvajanja iz sredstava koji se raspoređuje za autobuse istakao bih iznos od 700 miliona dinara u 2019.godini”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Kraj ove godine, istakao je Vučević, JGSP ,,Novi Sad” dočekaće sa 71 novim autobusom i time će trećina voznog parka ovog preduzeća biti obnovljena. 305 miliona dinara, kako je naveo, rebalansom biće opredeljena i za izgradnju Muzičko-baletske škole na Limanu 4, a oko 300 miliona za putnu infrastrukturu i saobraćajnice.

“Novih 300 miliona ide u obnovu i rekonstrukciju putne infrastrukture, to je segment gde imamo najveći zaostatak, ali verujemo da ćemo sa ovim iznosom imati bolje rezultate nego prethodne godine. Izdvojili smo sredstva i za izgradnju ambulante na adicama, 120 miliona dinara, iako grad od početka sledeće godine gubi nadležnost u oblasti primarne zdravstvene zaštite, grad će nastaviti da investira u institucije koje se bave zdravljem naših građana”, najavio je Vučević.

Do kraja leta, naveo je gradonačelnik, očekuje se i izgradnja kanalizacione i vodovodne mreže u naselju Bocke, za koje je Pokrajinski sekretarijat izdvojio 20 miliona dinara. Veća ulaganja slede i za projekte socijalne zaštite za koje je opredeljeno dodatnih 77,6 miliona dinara, kao i dodatnih 183,4 miliona koje će dobiti Uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Odbornici Srpske radikalne stranke glasali su protiv ove odluke o rebalansu budžeta, a razlozi za to su, kako kažu, isti iz godine u godinu.

“Ogroman obim budžeta u prošloj i ovoj godini nije posledica velike privredne aktivnosti, već akumulacije neutrošenih sredstava zbog katastrofalne realizacije kapitalnih projekata. Mi vidimo da u budžetu za 2019. godinu ponovo nema velikih projekata koji su potrebni gradu i koji bi realizcijom digli na jedan viši nivo. Srpska radikalna stranka je očekivala mnogo veća sredstva za oblasti zdravstva, kulture, sporta, zaštite životne sredine i za uređivanje građevinskog zemljišta”, kazao je Đurađ Jakšić, šef Odborničke grupe SRS.

Radikali su ponovili i da su nezadovoljni su nerešenim problemom sahranjivanja na sremskoj strani grada, a kao prioritet za rešavanje, istakao je Jakšić, jeste kanalizaciona mreža u prigradskim naseljima, kao i asfaltiranje delova grada u kojima ne postoji tvrda osnova puta.

Protiv predloženog rebalansa budžeta su i odbornici ,,Dosta je bilo, dok su Demokrate i ovoga puta bojkotovali sednicu.

“Odbornička grupa Dosta je bilo glasaće protiv predloga o rebalansu budžeta, pošto se po njemu isključivo vidi da je Srpska napredna stranka već krenula u predizbornu kampanju, jer je u ovom rebalansu najočiglednije vidljivo to da su konačno uspeli da nađu angažman za sredstva iz prethodnog perioda, pratila ih bezidejnost kada je suficit u pitanju, a sada se nalaze kanali, znamo da je cilj da se isfinansira predizborna kampanja, ali i da se isprazne sve kase ukoliko izborni rezultati ne budu pobednički”, istakao je odbornik Aleksandar Bujić.

“U prethodnih sedam godina nisu urađene ključne stvari, nije izgrađeno nijedno zabavište,zbog toga se više hiljada dece nalazi na listi čekanja. Nije izgrađena ni jedna nova škola, zbog toga imamo gužve u postojećim školama, a veliki broj dece ne može da dođe do sale za fiskulturu više od jedan put nedeljno. Nije urađena ni jedna javna garaža, a znamo koliki imamo problem parliranja u gradu. Zelene površine su uništavane planski, izlazeći u susret privatnim investitorima, a ove koje su još uvek ostale, da kažem, cele, gradska vlast je došla na sjajnu ideju da naplaćuje ulaz u njih. Dakle, ova vlast ide suprotno interesima građana”, rekao je Veljko Krstonošić ispred Demokratske stranke.

Osim o budžetu, odbornici su na sednici, između ostalog, raspravljali i o poslovanjima gradskih javnih, javno-komunalnih preduzeća i ustanova kulture u prošloj godini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.