Odbornici danas o tekućem budžetu za prvih devet meseci ove godine

VIDEO K9: Pred odbornicima Skupštine grada na današnjoj sednici našao se izveštaj o realizaciji budžeta za prvih devet meseci ove godine u kojem stoji da je prikupljeno više od 90 odsto predviđenih prihoda, a utrošeno oko 60 odsto planiranih sredstava.

117

Pred odbornicima gradskog parlamenta danas su se našli Izveštaj o realizaciji budžeta za prvih devet meseci ove godine, odluka o formiranju komunalne milicije, odluka o smanjenju komunalnih računa za porodice sa više dece, o budžetskom finansiranju ličnih pratilaca i personalnih asistenata, kao i niz drugih predloga odluka.

Najveći akcenat stavljen je na budžet.

“U prvih 9 meseci prihodi budžeta su od planiranih 25,9 milijardi dinara iznosili 21,9 milijardu, odnosno 74,8 posto planiranog budžeta na godišnjem nivou, odnosno 93,2 posto budžeta na devetomesečnom nivou realizacije. Tekući prihodi su 68,1 procenat na godišnjem nivou, odnosno 90,8 procenata na devetomesečnom što iznosi za 8,5 posto bolju realizaciju nego prošle godine u ovo vreme. Rashodi su 14,1 milion dinara, odnosno 48,1 posto na godišnjem nivou, odnosno 60 procenata na devetomesečnom nivou za koji danas pravimo presek”, precizirao je Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika.

Kružević je između ostalog pomenuo i da je u toku rešavanje jednog od najaktualnijih problema u Novom Sadu, nedostatka parking prostora.

“Još i informacija koja je značajna jeste da u toku sledeće nedelje očekujemo raspisivanje međunarodnog poziva za učestvovanje u izvođenju u izgradnji podzemnih i nadzemnih garaža. Raspisuje se nabavka za četiri garaže koje su predviđene da budu u centru. Dakle, pošto će verovatno biti i pitanja, evo da ja unpared možda i odgovorim. Mi jesmo obuhvatili veći broj garaža ovim našim projektom javn privtanog partnerstva ne da bismo ih odmah izgradili sve nego da bismo došli u situaciju da ukoliko se javi potreba da u neom delu grada postoji neophodnost da se reši parking pitanje, možemo na osnovu ovog javno privatbog partnerstva da rspišemo poziv”, naveo je Kružević.

Opozicija je, sa svoje strane, imala niz primedbi kako na budžet, tako i na druge tačke dnevnog reda sednice.

“Naime ovaj izveštaj je po svim svojim aspektima parametrima lošiji od devetomesečnog izveštaja o izvršenju budžeta grada za 2018 godinu. Sva je prilika, tu nema nikakve dileme, da će veliki broj programskih aktivnosti ostati samo pusta želja, mrtvo slovo na papiru i da će biti daleko od realizacije”, kazao je Đurađ Jakšić, šef Odborničke grupe SRS.

Jakšić se osvrnuo i na Odluku o komunalnoj miliciji, tvrdeći da veliki broj odredbi novog zakona u suprotnosti sa Ustavom u kome, kako je naveo, stoji da se policijskim poslovima mogu baviti isključivo državni organi, a ne institucije koje osnivaju lokalne samouprave i u kojem je definisano da upotrebu sile i sredstava prinude može da koristi isključivo u mirnodopskim uslovima policija, a u ratnim okolnostima vojska, a nikako komunalna milicija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.