Odbornici danas o Kineskoj četvrti i kampusu

VIDEO K9: Vlast u Novom Sadu se zalaže za rekonstrukciju Kineske četvrti i Univerzitetskog kampusa, dok opozicija upućuje kritike na predviđene urbanističke planove. Ovo su bile glavne stavke o kojima se raspravljalo na danas održanoj sednici Skupštine.

0
364

Na dnevnom redu 18. sednice Skupštine grada Novog Sada našlo se deset različitih urbanističkih planova.

Dva o kojima se najviše diskutovalo bili su uređenje Kineske četvrti i Univerzitetskog kampusa. Svi objekti u Kineskoj četvrti nalaze se u vlasništvu grada.

“Kineska četvrt mora biti sređena. Mi smo pripremili projekte i tim projektima aplicirali kod Evropske komiisije prilikom aplikacije za Evropsku prestonicu kulture. I ono što je predviđeno da se radi u Kineskoj četvrti su određeni autoriteti iz Evrope prihvatili kao nešto veliko”, rekao je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada.

Srpska radikalna stranka nije podržala predlog uređenja Kineske četvrti, smatrajući da je ovaj prostor idealan za kulturne sadržaje i ugostiteljstvo i da predstavlja turistički centar, a rekonstrukcijom bi se izmenio opis nekadašnje fabrike i industrijske zone grada, smatraju radikali.

“Sticajem različitih okolnosti istekla je prethodna zaštita na Kineskoj četvrti i plan u dobroj meri predviđa izmenu opisa Kineske četvrti, odnosno stare fabrike „Petar Drapšin“. Da je ostala zaštita, onda bi stvar bila drugačija i morala bi se čuvati Kineska četvrt”, naveo je Đurađ Jakšić, šef odborničke grupe SRS.

Sa druge strane, radikali podržavaju uređenje Univerzitetskog kampusa, ali ne po predviđenom planu koji podrazumeva izgradnju velikog broja objekata.

Ono što gradskoj vlasti zamera opoziciona Demokratska stranka je to što na Skupštini neće biti razmatrane primedbe građana koje se odnose na rekonstrukciju Kineske četvrti.

“Ova gradska vlast ne sluša primedbe građana, to se vidi po primedbama koje su uputili na račun uređenja Kineske četvrti. U ovom izveštaju nema materijala koji je vezan za primedbe, jer građani su primedbe uputili na javnoj raspravi koja je bila organizovana i sa koje ste i vi mediji izveštavali. Bilo je više od 200 ljudi u toj sali sa jasnim primedbama koje su se odnosile na rekonstrukciju, ali koliko vidim u materijalu ništa od toga nije usvojeno”, kazao je Veljko Krstonošić, šef odborničke grupe DS.

Na sednici se govorilo i o predlogu programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Novog Sada kojim je predviđeno da grad ustupi zemljište na korišćenje relevantnim poljoprivrednim institucijama.

“Nekih 850 hektara se daje bez nadoknade. Propisano je zakonom ko ima pravo na korišćenje zemljišta, a to su Institut za ratarstvo, Institut za veterinarstvo, Poljoprivredna škola i Poljoprivredni fakultet. To je opredeljeno zakonom i oni tu zemlju koriste u naučno-istraživačke svrhe”, istakao je Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu.

Osim pomenutih tema, na dnevnom redu današnje sednice razmatrani su i Izveštaji o poslovanju javnih preduzeća u oblasti investicija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.