Odbornici danas o izvršenju budžeta

VIDEO K9: Izvršenje budžeta Novog Sada u prvih đest meseci ove godine jedna je od tema koje su izazvale najviše rasprave na današnjoj sednici Skupštine Grada. Visokim procentom punjenja gradske kase zadovoljni su svi, ali ne i načinom na koji se novac trošio.

0
431

Prema Izveštaju o izvršenju gradskog budžeta za prvih 6 meseci ove godine, na prihodovnoj strani je ostvareno skoro 96 procenata od planiranog, čime su bili zadovoljni odbornici i vlasti i opozicije.

“Prihodovana strana je zaista zadovoljavajuća, 94,5 procenata ostvarenih prihoda u odnosu na planirane za prvih šest meseci, mislim da je to još jedan pokazatelj da ćemo i ove godine imati dobro isprojektovan budžet, odgovoran, ne spisak lepih želja, nego ono što je realno i ono što je odraz stanja privrede i ekonomije u Gradu. Posebno bih istakao da imamo značajno povećanje prihoda po osnovu doprinosa od zarada u gradu, pogotovo 650 miliona dinara više nego prvih šest meseci prošle godine, što je rezultat povećanog broja radnih mesta u Novom Sadu”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Rashodovnu stranu, koja pokazuje da je u istom periodu utrošeno tek nešto više od 57 procenata, kritikovala je opozicija u gradskom parlamentu.

“Ovo je pokazatelj kakav će budžet biti na kraju godine. Svake godine mi imamo loše izvršenje budžeta, ova gradska vlast nas je navikla na odsustvo brige o građanima Novog Sada, pravi primer za to su izveštaji Spensa i GSP za 2017. godinu gde imamo gubitke blizu 600 miliona dinara, to je katastrofalno i DS neće glasati za izveštaje ni javnih preduzeća ni o trošenju sredstava u prvih šest meseci, jer ako bismo to podržali, podržali bismo bahatost, neznanje, nestručnost ljudi koji vode grad, a to je katastrofalno”, rekao je Veljko Krstonošić iz Odborničke grupe DS.

 

“Ovaj izveštaj o izvršenju budžeta je očekivan, kako se akomulirao novac do sada akumulira se i do sada, smatramo da Novi Sad ima potrebe za velikim projektima tipa fabrike vode na koje vredi potrošiti novac koji se nije potrošio. Imali smo situaciju, da je u junu na rebalansu bilo preko 6 milijardi, sada su od očekivanog budžeta koji će iznositi skoro 27 milijardi na kraju godine, oni kažu 24, mada videćemo krajnje rezultate, potrošili 8, to znači da svaka 3,5 dinara nisu potrošili, mi smatramo da oni nisu u stanju da pokrenu velike projekte”, rekla je Snežana Mušicki iz Odborničke grupe SRS.

Razlozi za manju rashodovnu stranu od planirane su, međutim, opravdani, rekao je gradonačelnik Vučević.

“Što se tiče rashoda oni su realizovani u iznosu od 54,8 posto u odnosu na planirane što je za 40 posto bolje nego prošle godine u prvih šest meseci, i što je rezultat boljih kapitalnih projekata, njihovoj realizaciji u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period prošle godine, realizacija ovog budžeta će biti bolja nego prošle godine, govorim u odnosu na kapitalne projekte”, naveo je Vučević.

Na dnevnom redu sednice odbornici su raspravljali i o izveštaju o poslovanju Spensa, koji je kako je rekao gradonačelnik konstantno gubitaš.

“Zato što nije ulagano, održavano 20, 30 godina, zato što curi freon na klizalištu, curi voda na bazenima, prokišnjava krov, nefunkcionalni prostor, tušira se duže nego kod kuće i čudimo se sad kako Spens nije pozitivan i hoćete da kažete da političari i politika mogu bolje da vode tržne centre od velikih kompanija koji otvaraju i u Novom Sadu, to nije posao grada, grad treba da se bavi sportskim sadržajem”, rekao je gradonačelnik Novog Sada.

Osim budžeta, na dnevnom redu sednice su se našli, između ostalog, i izveštaji o poslovanju u prošloj i programima investicionih aktivnosti u ovoj godini gradskih javnih i javno-komunalnih preduzeća.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.