Odbornici danas o budžetu za 2018.

VIDEO K9: Budžet Novog Sada za 2018. godinu, koji se danas našao pred usvajanjem u gradskoj skupštini, planiran je u iznosu od skoro 24 i po milijarde dinara. Budžet je dobro izbalansiran, razvojni i socijalno odgovoran, istakli su njegovi predlagači, za razliku od odbornika opozicije u gradskom parlamentu čije su najveće kritike i ove godine upućene upravo njegov razvojni karakter.

435

Kritike da je budžet grada planiran za narednu godinu manji od prošlogodišnjeg nisu tačne, tvrdi gradonačelnik Novog Sada.

 

“Budžet za 2018. godinu iznosi 24.478.000.000 dinara i to je za 1.446.000.000 dinara više nego budžet koji sam predložio decembra 2016. godine. Znači, početni budžet s kojim krećemo, ne nakon završnih računa, rebalansa, nego onaj budžet koji sam pre tačno godinu dana predložio odbornicima je bio manji za 6,28% u odnosu na budžet koji danas predlažem”, rekao je gradonačelnik. 

Još je važnije to, kako je istakao, što je tekući budžet, koji praktično predstavlja samo ono što grad zarađuje tokom godine, u 2018. iznosi preko 18.580.509.674 dinara, ili za oko 1.695.000.000 dinara više od prošlogodišnjeg predloga.

To su, kako je rekao, pre svega omogućili bolji prihodi od poreza na imovinu, kao i od doprinosa na zarade, te pokrenuta građevinska operativa.

Govoreći o strukturi budžeta, gradonačelnik je naveo da je on dobro izbalansiran, razvojni i socijalno odgovoran. Tako je za ukupnu kapitalnu potrošnju opredeljeno 8.151.800.000 dinara ili 33% budžeta.

 

“Subvencije javno-komunalnim preduzećima imaju sledeću strukturu. Tekuće subvencije 653.800.000 ili 33,4%, kapitalne subvencije 1.303.300.000 dinara ili 66,6% budžeta”, kaže Vučević. 

Od kapitalnih projekata Vučević je za sledeću godinu najavio, između ostalog, početak radova na budućem Sentandrejskom bulevaru, infrastrukturne radove u Kineskoj četvrti, izgradnju kružne raskrsnice ispred Instituta u Sremskoj Kamenici, kanalizacije u Veterniku, Rumenki.

Takođe je rekao da će biti smena direktora javno-komunalnih preduzeća koji nisu iskoristili sredstva koja su im opredeljena ove godine iz budžeta za kapitalne investicije. Opozicija, međutim, nije glasala za predloženi bužet.

“Kao i svake godine, spisak lepih želja i prilika da se izvikuju parole o sposobnosti gradske vlasti. Već na prvom rebalansu očekujemo knedlu u grlu onih koji će objašnjavati da do realizacije nekih planova nije došlo, pošto je i ovaj budžet naslonjen na planove o kapitalnim investicijama koje nisu realizovane u prethodnom periodu i na tome da se budžetski deficit pokrije upravo sredstvima nerealizovanih planova prošle godine”, rekao je Aleksandar Bujić, iz Dosta je bilo.

“Budžet u 2018. godini nema investicioni i razvojni karakter, nego je potrošački. Mi situaciju imamo koja se ponavlja iz godine u godinu, da je jedna strana budžeta koncipirana dosta dobro i da se ostvaruje u vrlo visokom procentu, a to su prihodi, ali sa druge strane imamo katastrofalne, imamo kolosalne podbačaje na rashodnoj stani budžeta, u prvom redu zbog vrlo loše realizacije kapitalnih projekata”, naveo je Đurađ Jakšić, iz SRS-a.

Predlozi Demokratske stranke da se predloženi budžet za 2018. skine sa dnevnog reda i uvede privremeno finansiranje dok se ne napiše novi predlog odluke skupštinska većina nije prihvatila.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.