Od volje za promenom do vlasti

VIDEO K9: Glavni pokretači promena u društvu su građani koji te promene žele, a ne opozicija, rekao je gost našeg Otvorenog ekrana, pisac i građanski aktivista Novi Nebojša Milenković.

0
53

Pad režima Slobodana Miloševića inicirali su protesti građana koji su usledili nakon drugog kruga lokalnih izbora pre tačno 26 godina, sredinom novembra 1996. godine čije rezultate vlast nije priznala.

Protestne šetnje trajale su 88 dana, nakon čega je tadašnji predsednik priznao poraz na lokalnim izborima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i još nekim gradovima. Bio je to prvi značajan udarac režimu u borbi za slobodu i demokratiju.

Novi Nebojša Milenković, pisac i građanin, podsetio je da su građani bili ti koji su protestovali, dok su pojedini opozicionari bili u njima samo učesnici.

Milenković je podsetio da za dve godine Novosađane očekuju novi lokalni izbori koji bi, ukoliko pobedi opozicija, po principu domina, mogli da dovedu do promena u čitavoj državi.

Do takvih promena, smatra on, ne mora da odgovorna sama opozicija koja je, prema njegovom mišljenju, tako formatirana da čak i ne želi da dođe na vlast.

Dok građani ne budu imali takve ljude u opoziciji, biće osuđeni da sami vode bitke koje su ponekad i beznadežne, ali velikim ciljevima su uvek stremile male grupe ljudi koje su uspele da probude milione, zaključio je Milenković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.