OD VEŠTAČENJA ZAVISI ISHOD SUDSKOG SPORA

(VIDEO K9) Srbija je po mnogo čemu jedinstvena u svetu, a jedna od stvari po kojoj smo jedinstveni jeste činjenica da u našoj zemlji postoji Sindikat sudskih veštaka Srbije. Ko su sudski veštaci i šta je veštake nateralo da se organizuju u sindikat bila je tema sinoćne emisije Otvoreni ekran.

1616
Potreba za organizovanjem Sindikata sudskih veštaka nastala je iz činjenice da u oblasti veštačenja u Srbiji ima puno problema, kaže predsednik sindikata Nikola Dragović, navodeći da su se problemi godinama gomilali, a da se na njih niko nije obazirao.
Sudski veštaci veoma su važni u sudskim procesima i najčešće od njihovog veštačenja zavisi ishod spora, kaže Dragović, dodajući da veštaci nisu nigde zaposleni, već bivaju angažovani po potrebi od strane suda ili stranaka u postupku, a honorari za njihov rad godinama nisu isplaćivani.
Dragović dodaje da veštaci neće tužiti državu, već će probati da nađu zajednički jezik sa državom. Zbog nepostojanja jasnih procedura veštačenja i nemanja istih metoda analize, neretko veštaci daju i oprečne procene, te zbog toga imaju i različite cenovnike, a na kraju najviše štete zapravo trpe stranke u sporu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.