OD SUTRA NOVA FAZA LIBERALIZACIJE TRŽIŠTA STRUJE U SRBIJI

U Srbiji od sutra počinje nova faza liberalizacije tržišta električne energije, za oko 3.200 potrošača na srednjem naponu, koja će im, kako se očekuje, doneti nešto više cene, ali i sigurnije snabdevanje strujom.

786

Liberalizacije tržišta struje u Srbiji je počela 2013. godine, kada su, prvo, na slobodno tržište izašli veliki potrošači na visokom naponu, od 2014. se otvara tržište za potrošače na srednjem naponu, a od 2015. godine i za građane. Ministarka energetike Zorana Mihajlović je ocenila da su svi imali dovoljno vremena da se pripreme za otvaranje tržišta struje i ponovila da odlaganja liberalizacije neće biti.

Ona je najavila i da će od početka 2014. godine u Srbiji postojati jedinstvena mrežarina za sve kupce, bez obzira kod kog distributera se snabdevaju električnom energijom.

Direktora EPS-a Aleksandar Obradović istakao je da je EPS spreman za novu fazu liberalizacije tržišta koja stupa na snagu 1. januara 2014. i dodao da očekuje da će EPS zadržati dominantnu poziciju na srednjem naponu, kao što je to uspeo i na visokom, gde je zadržao 97 odsto tržišta.

Odgovarajući na pitanje kakva će biti cena struje koju će EPS snabdevanje ponuditi potrošačima na liberalizovanom naponu, on je rekao da će cena biti tržišna, kao i da će zavisiti od broja kupaca, količine energije kuju kupac troši, garancija i boniteta potrošača i slično.

 – Iako na tržištu Srbije ima oko 70 licenciranih snabdevača električnom energijom, od kojih je njih oko 30 aktivno, “EPS snabdevanje” je, u ovom momentu, jedini pravi ponuđač koji može da da najpovoljniju ponudu potrošačima – ocenio je Petrović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.