Od simbola do državnosti

VIDEO K9: Povodom Dana državnosti Srbije, u Muzeju Vojvodine danas je otvorena izložba etnološkinje Ljiljane Trifunović pod nazivom „Simboli državnosti na etnološkim predmetima“.

0
19

U okoviru postavke „Simboli državnosti na etnološkim predmetima“ izloženo je 26 predmeta iz svih zbirki etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine, koje krase srpska ili jugoslovenska trobojka i srpski grb.

Izloženi predmeti datiraju iz vremena od 1870. do početka Drugog svetskog rata sa područja Vojvodine, odnosno iz vremena kada je Vojvodina bila deo Austro-Ugarske Monarhije i kada je bilo zabranjeno korišćenje svih nacionalnoh simbola srpskog naroda kao i drugih manjina na teritoriji Monarhije.

Najviše je izloženih vunenih i platnenih predmeta tekstilnog pokućstva, zatim dvoje gajdi i jedne gusle iz zbirke muzičkih instrumenata, kao i dve čuture iz zbirke privrede. Na svim ovim predmetima mogu se uočiti srpski simboli jer, uprkos zabranama, Srbi iz tog vremena su želeli da izraze i sačuvaju svoj nacionalni identitet.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovale su i predsednica Skupštine Novog Sada Jelana Marinković Radomirović kao i pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević, koje su ovom prilikom čestitale Dan državnosti svim građanima Srbije.

Dan državnosti Srbije obeležava se 15. februara na Sretenje, dan kada se susreću zima i leto. Ovaj datum jedan je od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru naše zemlje. Na taj dan 1804. godine započeo je Prvi srpski ustanak, a 15. februara 1835. donet je i prvi ustav, Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.