Od septembra uniforme u polovini škola

VIDEO K9: Prethodne školske godine roditelji su popunjavali uptinike o mogućnosti uvođenja školskih uniformi. Nakon obrade prikupljenih podataka, više od 50% škola sa teritorije koja je pod nadležnošću Školske uprave Novi Sad, izjasnilo se da bi želelo da uvede uniforme.

0
1163

Škole u Srbiji koje su se na osnovu mišljenja roditelja izjasnile da žele da uvedu školske uniforme, od nove školske godine, moći će i da krenu u proceduru uvođenja uniformi.

“Od ove godine te škole koje su se izjasnile da žele da imaju uniforme, mogu krenuti u proceduru i izbora i dezena i načina kako će te uniforme izgledati, ono što je neka preporuka je da kada se uniforme biraju u srednjim školama, to biraju učenici, u
učeničkom parlamentu, a u osnovnim školama da to biraju roditelji na savetu roditelja. Ono što smo mi naveli kao argumente da se uniforme uvedu, mogu se podvesti pod neka tri glavna pravca. To je bio pokušaj smanjivanja socijalnih razlika, drugo je bilo
stvaranje osećaja pripadnosti kod dece i treće je bilo iz bezbednosnih razloga, jer u školama imamo veliki broj učenika, mnogo lakše je i nastavnicima i onima koji se bave profesionalnim čuvanjem i obezbeđenjem objekta da reaguju ako sva deca budu imala
iste uniforme”, objasnio je Jovan Vukčević, rukovodilac Školske uprave Novi Sad.

Za sada još nije poznato ko će snostiti troškove uniformi. Najverovatnije će to biti roditelji, dok Ministarstvo ne iznađe rešenje.

“Taj problem još uvek nije rešen. U prvoj varijanti će to roditelji učenika koji budu bili, mada će Ministarstvo pokušati da nađe sponzore. Postoje razne ideje da neke škole, tipa tekstilnih škola, da mogu da uđu u ovu priču, tako da i ostalim školama i drugim školama budu ti koji će šiti uniforme”, rekao je Vukčević. 

Škole koje se nisu opredelile za uniforme, nisu u obavezi da ih uvedu, ali Ministarstvo će težiti ka tome, da možda već od naredne godine, one budu obavezne u svim školama, dodao je Vukčević.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.