Od saveza do udruženja građana

VIDEO K9: Novina u Zakonu o sportu koji je prošle godine stupio na snagu, prema kojoj svaki sportski klub mora biti član nacionalnog krovnog saveza, po svemu sudeći će primorati Ribolovački savez Vojvodine da se, nakon 67 godina postojanja, preregistruje u udruženje građana.

0
414

U podzakonska aktima Zakona o sportu stoji da svaki sportski klub mora imati takmičarsku ekipu od najmanje pet članova koji moraju biti licencirani u nacionalnom savezu, u kojem, takođe, stručna lica, odnosno, operativni treneri koji su to zvanje i licencu stekli u pokrajini moraju da je overe.

Taj savez, kada su u pitanju sportski ribolovci, nalazi se u Kruševcu.

“Naravno da su sve ovo finansijske obaveze za klubove. Ako znamo da je članarina u NS oko osam hiljada dinara, da je licenciranje pet takmičara oko 50 evra i da još druge obaveze finansijske, oko kotizacije…što bi za jedan mali klub, koji jedva živi od ovog novca koji sada ima, bilo dodatno opterećenje od 30 hiljada dinara, možda i više u zavisnosti od sistema takmičenja i gde sve želi da se takmiči”, rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

U svakom klubu, prema njegovim rečima, čak 97 odsto ribolovaca su rekreativci, a svega tri odsto su takmičari. Zbog ovih novih zakonskih okolnosti Ribolovački savez Vojvodine tražio je prijem u Nacionalni, odakle im je pristigao sledeći odgovor.

“Pošto smo mi granski savez i svi naši klubovi moraju biti članovi Nacionalnog saveza. To znači 100 udruženja koliko trenutno ima Ribolovački savez Vojvodine, puta 30-ak, 40-ak hiljada dinara, eto prihoda od par miliona dinara Kruševcu”, kazao je Jovanović.

Jovanović je pokušao da iznađe razumevanje u resornom pokrajinskom sekretarijatu da ovaj savez koji datira iz 1951. godine ostane i nadalje sa predzankom sportski. Međutim, sve je izvesnije da to neće biti moguće.

“Ribolovački savez Vojvodine će najverovatnije da se preregistruje i da jednostavno izađemo iz te sportske priče zajednio sa svim našim klubovima, jer kao sportska organizacija ne možemo da postojimo ako ne platimo danak Kruševcu. Otići ćemo u grupaciju udruženja građana i nastavićemo sa svojim aktivnostima”, naveo je Jovanović.

Ribolovački savez će zaštiti svoje postojanje i nadalje će edukovati decu i organizovaće takmičenja.

“S obzirom da nismo sportska organizacija, to takmičenje neće biti ni u jednom sistemu, ali prvenstvo Vojvodine je prvenstvo Vojvodine. Da li će to biti kao do sada pecanje ribe na plovak ili će biti pod nazivom takmičenje u kupanju gliste ili crvića, pa ko ga bolje kupa više će ribe uloviti i eto nama opet neke naše zanimacije”, rekao je on.

U pripremi su, naveo je Jovanović, novi Statut i sva pravna akta udruženja koja će verifikovati članovi Skupštine u aprilu i tim aktom će Savez i sva sportska ribolovačka udruženja moći da se preregistruju u udruženje građana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.