Od Republike do Kosova

VIDEO K9: Sama činjenica da u nedavno potpisanom dokumentu u Vašingtonu između Beograda, SAD i Prištine nigde nije napisano "Republika Kosovo", govori o promeni retorike i shvatanja problema na teritoriji južne srpske pokrajine, rekao je Dejan S. Miletić iz Centra za globalizaciju u našoj emisiji Otvoreni ekran.

16

Rešavanje kosovskog pitanja za Srbiju je od vitalnog značaja, za Evropu je važno jer predstavlja pitanje njenog kredibiliteta, dok je to za SAD trećerazredno pitanje, posebno kada je reč o Trampovoj administraciji, smatraju u Centru za globalizaciju.

Stoga, smatra Dejan S. Mileti, nedavno potpisivanje sporazuma u Vašingtonu treba posmatrati kroz prizmu tamošnjih predstojećih izbora i želje da zadrže svoj uticaj u ovom delu Evrope. Pravno gledano i nije reč o Sporazumu, smatra Miletić, već o dokumentu koji nije potpisan između dve pregovaračke strane.

Zanimljiva je i činjenica koja se u javnosti zanemaruje, smatra Miletić, da u tom dokumentu nigde nije napisano “Republika Kosovo”, već samo “Kosovo (Priština)”, što je, kako je rekao, dramatična promena u terminološkom pogledu na situaciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.