Od reciklaže do umetnosti

VIDEO K9: Hobi je danas postao luksuz, retko ko ima slobodnog vremena da se njime bavi, ali uz dobru organizaciju vremena i malo kreativnosti, volja je sve što vam je potrebno. Jedan naš sugrađanin ima zanimljiv hobi - od materijala koji više ne može da se koristi, kao što su žice, limenke od sokova i slično, pravi sklupture i lampe koje ostavljaju bez daha.

0
477

Talenat, znanje i malo vremena je, navodi Rada Berar, inženjer elektrotehnike i računara, potrebno da bi ukrasili svoj dom.

Pored zanimljivih i kreativnih radova, kako kaže, relaksacija je ključna kod ovog neobičnog hobija.

“Kao detetu, nisu roditelji uvek bili u mogućnosti da mi kupe sve igračke koje sam poželeo, pa sam počeo ja sam da ih pravim. Što od kartona, što od lima, baterija, limenke od bombona, čokolada i slično. Tada još nisam imao lemilicu niti znao kako sa tim da izađem na kraj, ali otac je imao dosta alata, pa sam koristio stvari kao što su čekić i ekseri da bušim rupe, nitne razne, šrafovi, šta sam nalazio. Materijala je uvek bilo po kući raznog, tako da često sam doalzio i sa isečenim prstima od lima, ogrebotinama od zarđalih eksera i svačega”, priča Rada Berar, programer i umetnik.

Kako navodi Berar, za neke radove je potrebno i do 20 sati, međutim kad se radi iz ljubavi onda ništa nije teško. Najčešće pravi za svoju porodicu i prijatelje, uvek smisleno i sa namenom, kao što je svojoj supruzi napravio kućište u obliku srca, da je na poslu podseća na njega.

“Najviše sam ponosan na zmaja od žice, on je bio poprilično krupan, nekih 30-ak centimetara, možda, u visinu. Bio je kompletno od bakarne žice i od lima i kamionskog filtera za vazduh. Lim je bušen sa rupama, pa je interesantan za krupne površine. To je lampa sa halogenom sijalicom tada bila i računarsko kućište koje koristim i dan-danas. Ono mi je interesantno, jer kompletne komponente su namontirane na velikom aluminijumskom hladnjaku. Sve je povezano tako da se hlađenje organizuje preko tog hladnjaka. Nema ventilatora koji će da pravi buku”, naveo je Rada.

Iako skromno, istakao je kako svako može da pravi isto što i on, samo treba odvojiti vreme. Trenutna inspiracija mu je, kako kaže, supruga i većinu stvari pravi baš za nju. Između ostalog, napravio je i tandem bicikl koji privlači dosta pažnje tokom vožnje na keju.

Hobi je aktivnost koja se radi iz ljubavi i zadovoljstva, bez očekivane velike nagrade, a mnogi su primeri gde su ljudi od svog hobija napravili posao od koga mogu da zarade pristojne svote novca. Zato, ako nemate posao, ili vam primanja nisu dovoljna, razmislite – sigurno ima nešto što biste mogli da radite iz ljubavi, a da vam usput donese i neku zaradu, pa spajanje lepog i korisnog u ovim zimskim danima i ne zvuči kao loša ideja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.