Od radoznalosti do zavisnosti

VIDEO K9: Pojava nove, opasne droge na našim ulicama u poslednje vreme, odnela je, prema pisanju pojedinih medija, do sada tri života. Radoznalost je među prvim motivima mladih da probaju drogu, nesvesni da su učinili prvi korak ka zavisnosti od narkotika, upozorio je Stevan Kvas, psiholog u Bolnici za lečenje bolesti zavisnosti Vita u emisiji Otvoreni ekran.

430

Svedoci smo da su poslednjih godina pojavile nove sintetičke droge koje su relativno jeftine i dostupne mladima, ali i opasnije po zdravlje onih koji ih koriste.

“Svake godine nekoliko stotina novih psihoaktivnih supstanci. Dovoljna je mala promena u toj njihovoj formi i hemijskom sastavu i ona već postaje nevidljiva, ispod je zakonskog radara i može dalje da se nelegalno distribuira, odnosno, praktično legalno te gradivne supstance, a onda se u kućnim laboratorijama vrlo lako to sastavlja”, rekao je Kvas.

Mladim ljudima ove droge nude za sitan novac, pod izgovorom da imaju isti efekat kao i neke skuplje, poput kokaina i slično naveo je Kvas. Radoznalost je, prema iskustvu istraživanjima bolnice Vita, među prvim razlozima zbog kojih se adoslescenti odlučuju da drogu probaju prvi put.

“Takođe laka dostupnost, odnosno velika izloženost mladih tom riziku odrastanja, psihoaktivnim supstancama i drogi i alkoholu, a takođe i određeni pogrešni stavovi mladih, odnosno predrasude i zablude, kao što je podela na lake i teške droge, kao što je mišljenje da se droge mogu uzimati povremeno, u kontrolisanim uslovima, da mlada osoba može da prekine kada ona to želi”, naveo je Kvas.

Neopravdana je podela na lake i teške droge, smatraju u Bolnici za lečenje bolesti zavisnosti Vita, iako je, prema njihovom istraživanju, više od 60% mladih između 15 i 30 godina uvereno da takva podela postoji.

“Neopravdana je podela, sve su opasne, sve su štetne, nikada ne znamo tačno ni šta unosimo u sebe. To što piše na etiketi više ne mora da bude tačno. Ako je to što su mediji objavljivali, ne znam da li je provereno, a verujem da bar deo je istina, da je i do pet puta jača ta psihoaktivna supstanca glavna u tom ekstaziju od neke prethodne i samim tim je došlo do smrtnog ishoda”, istakao je Kvas.

U svakom slučaju, čak i konzumacija marihuane, sa kojoj se, kako je rekao, najčešće i počinje, spušta gard mladih i smanjuje distancu prema drugim drogama, a čak i sama konzumacija kanabisa, upozorio je Kvas, izaziva amotivacioni sindrom, a može razviti i trajne psihotične promene.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.