Od protesta do “Ekološkog ustanka”

VIDEO K9: Učestali ekološki protesti u našoj zemlji posledica su korupcije, kao i lošeg postupanja vlasti u rešavanju problema u oblasti zaštite životne sredine, rekao je u našoj emisiji Dobrica Veselinović iz Inicijative "Ne davimo Beograd", jedne od učesnica subotnjeg "Ekološkog ustanka" u Beogradu.

0
22

Poslednjih godina građani su sve glasniji i organizovaniji u izražavanju svog nezadovoljstva zbog različitih negativnih pojava i procesa u našem društvu, a naročito kada su u pitanju ekološki problemi.

Poslednji primer za to je “Ekološki ustanak” održan 10. aprila ispred Doma Narodne skupštine Srbije, gde se oko desetak hiljada građana i građanki okupilo na protestu zbog zagađenja vode, vazduha i zemlje. Skup je organizovala grupa ekoloških udruženja, a pridružila su im se i udruženja lekara i radnika na internetu.

Ovakvi ekološki protesti su, smatra Dobrica Veselinović iz organizacije “Ne davimo Beograd”, posledica korupcije i nepostupanja ili lošeg postupanja vlasti u rešavanju problema koji se tiču zaštite životne sredine.

Polazišna osnova Inicijative “Ne davimo Beograd” su, kako je rekao, zelena politika i briga o čoveku i životnoj sredini, pa je prirodno bilo i njihovo učešće u “Ekološkom ustanku”, s obzirom da sarađuju sa većinom organizacija, inicijativa, pokreta i grupa koje su iznele svoje zahteve na ovom skupu.

Transparentnost vlasti i objektivna informisanost građana najvažniji su prevenciji ekoloških problema, kao i u njihovom rešavanju. Najvažnije je, zaključio je Veselinović, da građani budu obavešteni o onome što se dešava u njihovom neposrednom okruženju, kakobi mogli da u skladu s tim donesu svoj stav.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.