Od petka nova pravila u saobraćaju

VIDEO K9: U Srbiji je od sutra na snazi izmenjeni Zakon o bezbednosti u saobraćaju koji uvodi dosta novina u ovoj oblasti, ali ne i one kojima su se nadali u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi.

0
41

Dugo najavljivane izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, usvojene u Narodnoj skupštini prošle nedelje, biće u primeni od 15. septembra.

Prema novom zakonu policija će imati pravo da privremeno oduzme automobil nesavesnim vozačima za teške saobraćajne prekršaje, dok će npr. kazna za parkiranje na mestu za osobe sa invaliditetom iznositi 10.000, umesto dosadašnjih 5.000 dinara.

U Udruženja Novosadska biciklistička inicijativa, međutim, nisu zadovoljni novim pravilima, jer kako kažu, tvrde ni ovaj zakon ne doprinosi većoj bezbednosti biciklista.

Marko Trifković, iz ovog udruženja, kaže da je finalni Predlog zakona bio netransparentan jer neke izmene koje su se našle u njemu nisu bile predmet javne rasprave te da je Zakon donet u haotičnoj i konfuznoj atmosferi Narodne skupštine, a javnost nije imala priliku da se argumentovano informiše o njegovim manjkavostima.

Ove izmene zakona do juče su bile nepoznate i velikom broju naših sugrađana koje smo pitali za mišljenje o tome šta je još trebalo menjati u zakonu kako bi saobraćaj bio bezbedniji.

U Inicijativi smatraju i da su predložene izmene zakona destimulišuće za vozače električnih trotineta i za kompanije koje ih rentiraju te da predstavljaju “pripremu terena” za usvajanje takvih izmena i za električne bicikle. Izmenama je upotreba ovih vozila, koja su suštinski najpribližnija biciklima, u većini gradova učinjena komplikovanom.

Kao primer poztivne prakse u Srbiji, NSBI navodi grad Novi Sad u kojem je, zahvaljujući donetim merama, iz godine u godinu primetan rast broja biciklista i sve kvalitetnija biciklistička infrastruktura i na koji bi, kako je istakao Trifković, trebale da se ugledaju i druge lokalne samouprave u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.