Od oglasa za posao do ropstva

VIDEO K9: Trgovina ljudima sve je prisutnija kod nas, a trenutno najveća opasnost potencijalnim žrtvama su oglasi za posao, rečano je danas u akciji Crvenog krsta Novog Sada povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

0
27

U Srbiji je tokom prošle godine zvanično identifikovano 59 žrtava trgovine ljudima, od kojih su 24 bila deca, 16 devojčica i osam dečaka.

Novi Sad aktivno učestvuje u borbi protiv trgovine ljudima formiranjem lokalnog Tima za borbu protiv trgovine ljudima koji čine 9 profesionalaca iz isto toliko različitih oblasti, naveo je koordinator ovog tima.

Nasilna prostitucija, radno izrabljivanje, prosjačenje, samo su neki od oblika zlostavljanja žrtava u lancu trgovine ljudima.

Jedan od članova ovog tima je i Crveni krst Novog Sada koji se kontinuirano i posvećeno bavi borbom protiv trgovine ljudima, pre svega prevencijom i podizanjem svesti o tome, na što je usmerena i današnja akcija u centru grada tokom koje su njihovi volonteri pokušavali da skrenu pažnju građanima na ovaj fenomen i da ih edukuju.

Tokom pandemije uočeno je da se društvene mreže i druge onlajn platforme sve više koriste za vrbovanje i eksploataciju devojaka i devojčica. Oprez i edukacija najbolja su zaštita od eksploatacije u lancu trgovine ljudima.

Prema podacima Astre, u ovoj godini je u Vojvodini zabeležen porast trgovine ljudima u odnosu na prethodne, a najčešće žrtve su bile maloletnice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.