Od Novog Sada do Kosova

VIDEO K9: U svakodnevnici života na Kosovu i Metohiji međuljudske tenzije nisu tolike, koliko su one dignute na političkom nivou, smatraju gosti emisije Otvoreni ekran sumirajući svoje utiske nakon nedavnog boravka u ovom delu zemlje.

713

Za razliku od srpskih političara, predsednik Matice Albanaca u Srbiji i jedan naš sugrađanin, privrednik, nisu imali problema prilikom ulaska na Kosovo i Metohiju, a kako navode, ni kasnije dok su u ovom delu zemlje boravili privatnim poslom.

“Otišli smo na sahranu, putovanje je bilo dobro, na granici bez ikakvih problema, došli smo do Prizrena, sa novosadskom registracijom, kao da je baš Srbija. Niko nas nije nigde ništa pitao, čak ni jedna patrola policije. Na granici smo prešli sa ličnom kartom, bez i jednog problema Branko Kilibarda, privrednik iz novog Sada.

Tokom boravka na Kosovu i Metohiji i kao gost u albanskoj porodici, Kilibarda navodi da se osećao bezbedno kao u Novom Sadu.

“Ja sam možda malo čovek koji voli da ispita sve na neki svoj način i pokušavao sam na svakom mest, u restoranu, u radnji, da pričam isključivo srpski, ni engleski, niti bilo koji drugi. Verujte da ti mladi ljudi koji imaju 24, 25 godina, prebacuju, ne govore dobro, ali govore srpski”, priča Kilibarda.

Među građanima Kosova i Metohije u svakodnevnom životu ne postoji tolika tenzija koliko je ona podignuta na političkom nivou, smatra predsednik Matice Albanaca u Srbiji, koji smatra da su prepreke suživota Srba i Albanaca u ovom trenutku upravo političke prirode.

“Kretanje, boravak, u toku boravka nije toliko problematičan, koliko se diže na tom političkom nivou. Veći je problem taj politički deo, odnos između privremenih organa na Kosovu i državnih organa Republike Srbije. Tu je taj problem z koji se ne može naći još rešenje”, naveo je Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

Normalizacija odnosa sa Kosovom i Metohijom od ključne je važnosti za stabilnost ne samo naše zemlje, već i regiona, a analitičari ocenjuju da se posetom vršioca dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, Metjua Palmera, intenziviraju razgovori kako bi se postigao dogovor o pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.