Od Novog Sada do Bosilegrada

VIDEO K9: Udruženje "Srpsko bugarsko prijateljstvo" već jedanaest godina je aktivno na očuvanju bugarske tradicije i kulture u našoj zemlji i negovanju tradicionalno dobrih odnosa dva naroda.

0
9

Pripadnika bugarske nacionalne manjine, prema posle dnjem popisu ima oko oko 13.000, a sredinom prošlog veka bilo ih je skoro 60.000. U Vojvodini ih je danas nešto više od hiljadu.

U Udruženju “Srpsko bugarsko prijateljstvo” smatraju da sve manji broj građana koji se izjašnjavaju kao pripadnici bugarske nacionalnosti nije posledica migracija niti tzv. “bega od identiteta”.

Sa druge strane, pošto je Bugarska u Evropskoj Uniji, Bajić smatra da će se mnogi setiti svog porekla.

Iako ih najviše ima u Bosilegradu i u Dimitrovgradu, predstavnika bugarske nacionalne zajednice ima i u drugim delovima zemlje, a među njima i većinskim stanovništvom postoje tradicionalno dobri odnosi, zajedništvo i tolerancija, što je posledica sličnosti kada je reč o veri, običajima i navikama. Udruženje “Srpsko bugarsko prijateljstvo” svojim aktivnostima povezuje ova dva naroda, kao i dve države, na kulturnom, sportskom, privrednom i turističkom planu.

Ovo udruženje, nastalo pre 11 godina, svoje aktivnosti na čuvanju bugarske tradicije i kulture počelo je organizacijom pesničkog konkursa, nastavili kroz izdavaštvo i likovno stvaralaštvo, a vremenom su dobili i svoje radijske i televizijske minute na javnom servisu. Jedanaesti pesnički konkus ove godine će imati svoje finale manifestacijom u Sofiji, koja je planirana za 8. jun u Klubu Saveza bugarskih novinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.