Od mrlje do melanoma

VIDEO K9: Mrlje nepravilnog oblika dovoljan su alarm da se preventivno uradi dermatološki pregled, upozoravaju lekari. Od melanoma kože u Srbiji godišnje oboli oko 550 osoba, a samo u 20 odsto slučajeva kancer se otkrije u ranom stadijumu kada je izlečiv. Svoja iskustva sa ovom bolešću sa nama je podelio sugrađanin Dejan Egelja.

0
805

Melanom je najređi oblik raka kože, ali je istovremeno i najopasniji. Podaci govore da se svega 30 odsto melanoma javljaju u već postojećem mladežu, a kod 70 posto pacijenata na prethodno potpuno neizmenjenoj koži.

Može da se javi bilo gde na koži, ali i na sluzokoži, ispod nokta i u oku.

“Moja bolest je maligni melanom koji je ustanovljen pre jedno dve godine i od tada se i sa njim borim. Pa ustanovio sam tako jednog dana ispod levog pazuka sam otkrio neku izraslinu na koju prvo nisam obraćao pažnju, kasnije sam to shvatio malo ozbiljnije, otišao kod doktora i onda je sve počelo da se otkriva”, rekao je Dejan Egelja, 46-ogodišnji sugrađanin oboleo od melanoma.

Pregled i samopregled kože i mladeža jednom u mesec dana najbolja su prevencija u ranom otkrivanju melanoma. Najuspešnije lečenje je upravo rano otkrivanje i hiruško uklanjanje melanoma, uz pregled tkiva pod mikroskopom.

“Ja sam otišao prvo da se snimim u privatnu jednu bolnicu gde je to trebalo da se vidi uopšte šta je, a kasnije se razvijala situacija. Dermatologu treba svakako da se javi, po meni svako, pošto UV zračenje čini mi se da je sve jače i jače, osetim to i ovako, pošto sam provodio mnogo vremena na Dunavu i na suncu i osetim da se sunce menja, da je drugačije, da je ljuće, tako da preporučujem svakom da ode da se proveri, da ne bi imao komplikacija kasnije”, naveo je Egelja.

Nakon nekoliko operacija i terapija, kako kaže, dalji napredak bolesti zaustavljen, ali su neophodne redovne analize i praćenje koje obavlja u inostranstvu.

“Ja sada svakih mesec i po dana idem na terapiju u Nemačku, na studijama sam kod njih i, što se kaže, živim neki normalan život, hajde, nije skroz normalan, malo sam tu ometen zbog putovanja i tako dalje, ali i u tome vidim neku lepu stvar, na kraju krajeva”, kazuje Egelja.

Garderoba koja pokriva sve delove tela, šeširi, naočare za sunce nepropusne za UV zračenje, kreme sa visokim zaštitnim faktorom, neophodni su zaštitni rekviziti tokom leta u borbi protiv promena na koži.

Egelja savetuje samopregled kože što češće i, u slučaju promene u vidu mrlja ili čvorića na koži koji menjaju oblik i veličinu, obaveznu posetu dermatologu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.