Od “mire” do krvavog pira

VIDEO K9: Guranje pod tepih emotivnih i nasilnih ispada i izostanak stručne pomoći takvim osobama može kulminirati u događaje viđene u Žitištu pre šest godina ili u Cetinju pre nedelju dana, kazao je u emisiji Otvoreni ekran psihijatar dr Nebojša Baračkov.

0
12

Krvava drama na Cetinju u kojoj je Vuk Borilović 12. avgusta nasumično pucao nakomšije, prolaznike, policiju, hitnu pomoć i pri tom ubio deset ljudi, među kojima i dvoje dece, zločin je koji je potresao javnost na ovim prostorima i otvorio brojna pitanja, među kojima i najvažnije – da li će ovakvih scena biti sve više i koliko smo sigurni na ulicama i u svojim domovima?

Psihijatri kažu da nisu iznenađeni ovakvim događajima.

Komšije i poznanici su po pravilu iznenađeni nakon ovakvih tragedija, tvrdeći uglavnom da su počinioci bili mirni i dobri ljudi i da se nije dalo naslutiti da će počiniti nasilje.

Ukoliko postoji mogućnost praćenja takvih emotivnih i nasilnih ispada, moguće je i predvideti da će ona kulminirati tragedijom, ali je problem u prikrivanju incidentnih situacija čemu su porodice, a i mentalitet društva na ovim prostorima skloni, kazao je psihijatar dr Nebojša Baračkov.

Posao psihijatra je, zaključio je dr Baračkov, da sa pacijentima radi na normalizaciji emocija, ljutnje, strahova, misli, ali ne i normalizacija nasilja koje je jednako po definiciji bilo da je počinjeno na Cetinju ili bilo kom drugom delu sveta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.