Od medijskog blata do suvereniteta

VIDEO K9: U predizbornoj bici za glasove mediji imaju veliku ulogu i nije tajna da pojedini moćnici, neke stranke i političke opcije na često najprljaviji način, koristeći medije, pokušavaju da ostvare svoje ciljeve, rekli su gosti emisije Teška reč. Jedna od poruka koju su uputili građanima je i da prilikom odlaska na kioske dobro razmisle ko stoji iza kojeg medija.

592

Osvrćući se na skandal koji je izazvao bivši direktor lista Kurir Aleksandar Kornic, novinar Politike Aleksandar Apostolovski ocenio je da je glavni ulog u celoj priči bila borba za vlasništvo nad listom Politika.

U Srbiji se afere množe ne na nedeljnom, već na dnevnom nivou, ocenio je urednik Informera Dragan Vučićević, sve u cilju, kako je rekao, stvaranja političkog haosa.

“Zašto se one množe? Jer je potrebno napraviti haos. Potrebno je srušiti vlast, potrebno je umesto Vučića dovesti na vlast nekoga ko će pristati da Srbiju vrati u doba kombinacija, ko će da radi na dugme, ne samo stranih moćnika, nego  i na dugme kriminalnih beogradskih, srpskih medijskih moćnika”, smatra Vučićević.

Na sceni je rat za medijski uticaj, a do ove sadašnje je sav uticaj bilo koja vlada dobijala onoliko koliko joj tog medijskog uticaja isporučuju stranci, naveo je Željko Cvijanović, glavni i odgovorni urednik portala Novi standard, koji je ocenio da je u pitanju, ipak, zdrav proces, iako sve to ‘na liniji fronta’ ne izgleda ni malo lepo.

“Da nije toga, mi ne bismo znali da se vodi jedan rat koji je za Srbiju veoma važan, jer da Srbija ima medije koji će, osim istine, poštovati i njene nacionalne i državne interese. Mi danas takve medije nemamo i nije ni malo slučajno, a o tome vredi razmisliti, da se upravo oni mediji koji su sve vreme bili vrlo indiferentni prema interesima ove države, sa druge strane, mediji reketaši”, rekao je Cvijanović.

Sve ovo je uvod u delikatne i teške trenutke koji čekaju Srbiju tokom ove i narednih godina u borbi za sopstveni suverenitet, ocenio je Cvijanović, a deo te borbe su i mediji u Srbiji, koji su danas uglavnom polarizovani na suverenističke i one koji to nisu. Građani stoga, dodao je Vučićević, treba dobro da razmisle o informacijama koje konzumiraju i o tome ko stoji iza kojeg medija pre nego što uzmu novine na kiosku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.