Od marta pčele sve aktivnije

VIDEO K9: Pčele su još u klubetu, a aktivnost pčelinjih društava se sve više povećava i kod slabih drustava matice već počinju da polažu jaja. Dobro je da se pčele povremeno prihranjuju na početku proleća malim količinama šećernog sirupa ili razređenog meda. U Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine kažu da su sada pčele aktivnije u košnicama.

0
691

Mart je mesec u kome je rad pčelara najintenzivniji. Ukoliko u toku februara nije izvršen glavni pregled, treba ga obaviti početkom marta.

“Sada će pčela sve više biti aktivnija u košnicama. Sada pčelar treba da je sve više prisutan i da pomogne pčelama, naročito kada su lepi dani, kada pčele masovno izleću napolje. One izlaze da bi donele polen, da bi donele vodu koja im je potrebna za razvoj njihovog legla”, rekao je Stojan Anđelković predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

U martu se obično može uočiti “prolećno slablijenje“ pčelinjih društava, jer stare pčele počinju već da uginjavaju, a mladih još nema dovoljno da bi nadoknadile taj gubitak.

“Ovo je sada mesec kada treba odprilike da planiramo šta ćemo raditi i gde ćemo biti u maju. A nama je maj interesantan zbog toga što imamo tada cvetanje badema i nektarisanje badema, pa moramo samim tim da pripremimo društva da bi tada bilo što unosnije i što bolje”, kazaop je Anđelković.

Pčelari bi trebalo sada u martu da počnu da sipaju sirup pčelama u malim količinama da bi se pčele što više razvile, kaže Anđelković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.