Od marta bez vozova na deonici Novi Sad – Subotica

VIDEO K9: Od marta naredne godine trebalo bi da počnu radovi na pruzi Novi Sad - Subotica zbog kojih će na ovoj deonici biti potpuno obustavljen železnički saobraćaj.

0
466

Deonica Novi Sad – Subotica je treća deonica buduće brze pruge Beograd – Budimpešta, a pripreme za početak radova na njenoj realizaciji, prema pisanju Dnevnika, privode se kraju.

“Infrastrukture železnice Srbije”, prema istom izvoru, očekuju radovi na toj deonici počnu krajem marta naredne godine, kada će biti i obustavljen železnički saobraćaj. Predviđeni rok za završetak radova je 33 meseca od uvođenja izvođača u posao.

Radove izvodi kineski konzorcijum “China railway international” i “China communications construction company”, prenosi “Dnevnik”, a vrednost ugovora je 943 miliona evra. Ugovor o kreditu za ovu investiciju potpisan je sa kineskom Eksim bankom, a projekat obuhvata trasu dvokolosečne pruge i stanice sa objektima na pruzi, rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica, denivelaciju ukrštanja pruge sa drumskim i pešačko-biciklističkim stazama, kao i ugradnju elektrotehničke infrastrukture koja omogućava bezbedno odvijanje saobraćaja i uvođenje evropskog sistema upravljanja.

Na toj deonici trebalo bi da bude izgrađeno 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i sličnih objekata i izvršene rekonstrukcije devet železničkih stanica, Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica, a planirana je i izgranja tri nove u Rumenki, Vrbacu i Lovćencu.

Tokom trajanja radova železnički saobraćaj između Novog Sada i Subotice biće potpuno obustavljen, a vozovi će saobraćati alternativnim pravcima Novi Sad-Bogojevo-Sombor-Subotica i Novi Sad-Zrenjanin-Senta-Subotica.

Mađarska sa svoje strane, prenosi Dnevnik, planira da deo brze pruge kroz svoju teritoriju završi 2024. godine, ali će nastojati da radove završi i ranije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.