Od kućnog ljubimca do društvenog problema

VIDEO K9: O dinamici pasa koji se slobodno kreću, kao i o ulozi centralnih i lokalnih službi u upravljanju njihovom populacijom, govorili su juče domaći i međunarodni stručnjaci stručnjaci u Beogradu na Nacionalnoj konferenciji o ovoj temi, a u okviru projekta Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja.

0
39

Upravljanje populacijom pasa je složeno i važno pitanje i u njegovo rešavanje treba da se uključe svi – i pojedinci, institucije i civilni sektor, jedan je od zaključaka nacionalne konferencije posvećene upravljanju populacijom pasa u okviru projekta “Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja” održanoj juče u Beogradu.

Problem upravljanja psima koji se slobodno kreću je globalni. On, sa jedne strane ugrožava dobrobit tih životinja, a sa druge strane lokalne samouprave daju velika sredstva za odštetu građanima koje su ugrizli napušteni psi, rečeno je na ovom skupu.

Rešenje problema je, kako je rekao, u odgovornom vlasništvu, obeležavanju svih pasa, udomljavanju napuštenih pasa, a iznad svega u jačanju svesti građana da se odgovorno ponašaju prema svojim kućnim ljubimcima i da imaju kontrolu nad njihovim razmnožavanjem.

Na konferenciji je bilo reči i o strategiji o upravljanju populacijom pasa kao i o ključnim stubovima na kojima se ona zasniva.

Jedna od tema bila su uobičajena ograničenja i mogućnosti kod upravljanja populacijom pasa, kao i o mogućim ulogama van institucionalnih zainteresovanih strana.

Zahvaljujući neodgovornom vlasništvu, kratak je put koji psi prelaze od statusa kućnog ljubimca do problema sa kojim je suočena čitava zajednica i prepuštanje kućnog ljubimca ulici mora biti okarakterisano kao društveno neprihvatljivo ponašanje, smatraju stručnjaci za dobrobit životinja na ovom projektu.

Projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja “podrška je Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa Evropskom unijom i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i biosigurnosnih mera

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.