Od jeseni novine za osnovce

VIDEO K9: Nastavni plan i program za učenike starijih razreda osnovnih škola u Srbiji od jeseni će pretrpeti značajne izmene, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Milan Spasojević, direktor OŠ "Kosta Trifković". Ove izmene za škole će značiti promenu godišnjeg školskog programa, a za učenike kvalitetniju nastavu i rasterećenje u broju časova.

0
439

Predlog nastavnog plana i programa za pete razrede, iako školama još nije dostavljen iz Ministarstva prosvete, odnosno Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, može se naći na pojedinim sajtovima strukovnih udruženja prosvetnih radnika.

“Trenutno je u opticaju predlog jednog programa na koji ova udruženja daju određene primedbe, a radi se o predlogu koji će izaći pred prosvetni nacionalni savet i koji zaista predstavlja jednu novinu. Ima određenih promena, takav način izvođenja nastave nekada je i bio zastupljen na ovim prostorima, a očito da će takav način biti primenjen od nove školske godine”, naveo je Spasojević.

Tri predmeta od jeseni menjaju svoj naziv i način realizacije u nastavi: Tehnika i tehnologija, bivši TIO, zatim Informatika i računarstvo, ranije Osnovi informatike i računarstva, dok Fizičko vaspitanje menja naziv u Fizičko i zdravstveno vaspitanje.

“Recimo, Informatika i računarstvo koje se realizuje fondom 1 čas u petom i šestom razredu, u sedmom i osmom razredu, kao blok nastava sa fondom časova od 30 na godišnjem nivou. Tehnika i tehnologija, koji u odnosu na postojeći predmet menja način realizacije u sedmom i osmom razredu, umesto 2 časa, realizuje se fondom 1 čas nedeljno i plus 30 časova. Fizičko vaspitanje menja naziv u Fizičko i zdravstveno vaspitanje, sa fondom godišnjim od 72 časa, to je dva časa nedeljno i 50 časova obaveznih fizičkih aktivnosti koje su vannastavne, a škola svojim godišnjim planom rada definiše na koji način će se to realizovati “, precizirao je Spasojević.

Promena broja nastavnih časova kod ovih predmeta koji se realizuju će, kao jednu od posledica imati rasterećenje učenika, rekao je Spasojević.

“Naime, dovešće do toga da se broj časova u sedmom i osmom razredu iz većine predmeta, zbog načina izvođenja nastave i zato što se deo tih određenih programa prebacuje na drugi oblik aktivnosti, odnosno njihove realizacije, dovešće do smanjenja broja časova kod drugih predmeta”, naveo je on.

To praktično znači i da škole, sem ovih promena u nastavnom planu i programu za peti razred očekuje i promena godišnjeg školskog programa, a koji će moći početi da prave tek pošto se najavljene izmene zvanično objave u Službenom glasniku.

Prema najavama Ministarstva to bi moglo da se desi već u aprilu, tako da će škole već od maja moći da krenu sa korekcijama svojih školskih programa, uz verovatna pojašnjenja Ministarstva i eventualne obuke nastavnika za realizaciju tih programa, zaključio je Spasojević.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.