Od jeseni novi znaci za veću bezbednost đaka

VIDEO K9: Pored postojećih znakova upozorenja i ležećih policajaca, novosadske škole uskoro će dobiti znakove koji će meriti i opominjati vozače na brzinu vožnje u zoni škole.

0
184

Ovim saobraćajnim znacima u prvoj fazi biće opremljene zone novosadskih osnovnih škola ,,Đorđe Natošević” i ,,Jožef Atila”.

Ova signalizacija sastoji se iz dva znaka. Jednog koji pokazuje ograničenje brzine i drugog koji pokazuje brzinu vozila koje dolazi.

Pored ležećih policajaca i ostrva, kao i brojnih signalizirajućih saobraćajnih znakova o dozvoljenoj brzini kretanja u zonama novosadskih škola, uvođenjem nove signalizacije od septembra će dodatno biti povećana bezbednost đaka u saobraćaju.

“Škola ima hiljadu đaka, najčešće dolaze iz centra i pritom prelaze dve raskrnice da bi došli do škole. Grad i roditelji su prepoznali da tu postoje određeni rizici, i dogovorili su se da se tu povećaju mere bezbednosti. Stavljeni su ležeći policajci, vrlo vidljivi znaci, a takođe će se postaviti ovde i jedan semafor koji će obaveštavati vozače da uspore, da je dozvoljena maksimalna brzina 30 u zoni škole”, istakao je Nedeljko Đorđić, direktor OŠ Đorđe Natošević.

Povećane mere bezbednosti u saobraćaju za decu, istakao je Đorđić, veoma su značajne, s obzirom na sve veće rizike kojima su izloženi na putu do i od škole. Pored toga, važno je i edukovati decu o pravilima saobraćaja kojih moraju da se pridržavaju kako bi bila sigurna.

“Mi uporedo sa postavljanjem semafora, škola dosta radi na edukaciji. U saradnji sa saobraćajnom policijom grada Novog Sada dva puta godišnje održavamo edukaciju dece o bezbednosti u saobraćaju. Imamo i jednom u nedelju dana akciju kada deca zajedno sa ljudima iz saobraćajne policije regulišu saobraćaj, i savesnim vozačima poklanjaju simbolično jabuku kao simbol zdravlja i znak zahvalnosti što brižno voze za našu decu”, naveo je Đorđić.

Novi znakovi koji će se od septembra nalaziti ispred škola ,,Đorđe Natošević” kao i ,,Jožef Atila”, sastojaće se iz dva dela. U donjem delu znaka biće tekst ,,uspori” ispisan crvenom bojom i ,,hvala” zelene boje, dok će u gornjem delu znaka biti žuti treptač u slučaju da vozač prekorači brzinu. Svi instalirani saobraćani znaci, kako je saopštila Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, služiće za razvoj i upravljanje saobraćajem i imaće ugrađene radare.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.