Od jeseni novi prosvetni zakoni

VIDEO K9: U toku su javne rasprave o tri nova važna zakona čija bi primena, uz još neke izmene u školstvu, prema najavama iz Ministarstva prosvete, trebalo da počne od ove jeseni. Radi se o zakonima o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja, o dualnom obrazovanju i o inspekcijskim poslovima koji imaju svoje dobre strane, ali ima prostora za njihovo unapređenje i bolja rešenja u pojedinim segmentima, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović u emisiji Otvoreni ekran.

0
405

Zakon o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja u suštini je potpuno nov zakon, sa brojnim dobrim novim zakonskim rešenjima u čijoj su izradi učestvovali i članovi Unije sindikata prosvetnih radnika.

“Recimo, uspeli smo da, ono što je deo sindikalne borbe, da izbacimo odredbe o štrajku iz jednog prosvetnog zakona, jer mi smo bili jedina zemlja u Evropi koja ima odredbe o štrajku u prosvetnim zakonima. Uspeli smo da uklonimo mač koji nam je pretio, a to je bilo plaćanje po učeniku, znajući situaciju u Srbiji koliko đaka imamo i tako dalje, to smo uspeli da izbacimo iz zakona, a takođe jedna agencija koja je bila predviđena, ne znam koja bi to bila po redu u Srbiji, i ona je izbačena iz zakona. Znači, neke stvari smo uspeli da uradimo, ima tu još stvari na kojima treba poraditi, ali dosta toga je usvojeno što smo predlagali”, rekao je Jović.

Ono što sindikati za sada nisu uspeli, prema njegovim rečima, jeste da spreče još jedan korak ka centralizaciji obrazovanja koji, prema njihovom mišljenju, ovaj zakon predstavlja.

“Mi smo, ipak, za decentralizaciju, odnosno, dosta toga može da se rešava u samoj školi, odnosno, ustanovi, ali ovaj zakon to ne predviđa i veoma kruto su postavljene neke odredbe, od, recimo, toga da ministar imenuje direktora škole. Do sada je to radio školski odbor , da ponovo zaposleni daju samo mišljenje, i tako dalje, do još mnogo drugih stvari”, naveo je Jović.

Zakon o dualnom obrazovanju, još jedna novina u školstvu od ove jeseni, regulisaće odnose između poslodavaca i škola, prava i obaveze jednih i drugih, kao i učenika, što do sada, u obavljanju praktične nastave, nije bio slučaj, rekao je Jović. Zloupotrebe su, međutim, moguće, smatraju sindikati, između ostalog i u delu koji se toče plaćanja učenika, gde je propisana maksimalna isplata u visini 50% minimalne cene rada.

“Postavlja se pitanje da li će taj poslodavac da angažuje druge radnike ili je jednostavnije ‘evo mi učenik, imam instruktora za njega, pa ću ja njega da koristim, ove neću ni da angažujem’. Znači, postavlja se pitanje šta će biti sa drugim zaposlenim, ako dođu učenici koje oni hoće da obuče”, kazao je Jović.

Od jeseni neće više biti opštinskih inspektora u prosveti, nego će svi biti pokrajinski, odnosno republički, što je i najvažnija izmena u Zakonu o inspekcijskim poslovima u prosveti, naveo je Jović, što bi, smatra on, trebalo da unapredi rad inspekcija.

Ono što je diskutabilno, istakao je Jović, jesu propisani uslovi koje inspektor treba da ispuni, kao što su godine rada, njihovo zanimanje, ali i javnost u radu, na čemu će sve sindikati insistirati da se nađu u novom zakonu.

Kompletnu emisiju “=tvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.