Od jeseni inovativne metode u vrtićima

VIDEO K9: Vaspitači iz čitave Vojvodine okupili su se u subotu u novosadskom vrtiću "Guliver" na stručnom skupu pod nazivom "Može i drugačije- razmena iskustava u primeni savremene koncepcije predškolskog vaspitanja i obrazovanja".

817

Vaspitači su na ovom skupu, između ostalog, upoznati sa novim osnovama programa predškolskog obrazovanja koje će biti u obavezi da se primenjuju od 01. septembra u predškolskim ustanovama u Srbiji.

“Cilj ovih susreta i organizacija ovih susreta bio je da doprinesemo lakšem i boljem razumevanju promena koje nas očekuju u implementaciji novih osnova i novina u svakodnevni rad vaspitača”, rekla je Ljiljana Kardelis, predsednica Udruženja vaspitača.

Stručnom skupu prisustvovalo je više od dvesto vaspitača i stručnih saradnika kojima su se u plenarnom delu skupa obratile profesorke Dragana Breneselović i Živka Krnjaja sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i direktorka Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” Marijana Popov.

Održane su i prezentacije i sekcije na ključne teme iz novih osnova predškolskog vaspitanja koje su prisutnima približile inovacije u vaspitanju.

“Dalje su usledile prezentacije, prezentovalo je 16 vaspitača iz naše Predškolske ustanove, osam prezentacija na ključne teme iz novih osnova, to su odnosi u zajednici koja uči, podrška dobrobiti deteta, strategije u razvijanju programa i razvijanje projekata u vaspitnim grupama, takođe prikazano je i 12 poster prezentacija”, kazala je Kardelis.

Ove inovacije od 2018. godine već se, kako je rečeno, uspešno primenjuju u 10 objekata Radosnog detinjstva i ova iskustva preneta su učesnicima skupa, na kojem su doneti i zaključci važni za primenu ovih novina.

“Zaključci koji su prisutni vaspitači i stručni saradnici doneli na kraju ovih susreta, a to su da je uspostavljanje i građenje odnosa kako među decom tako i između odraslih i dece da su početak procesa uvođenja promena srećna, zadovoljna i ispunjena deca, jedan od najvažnijih zaključaka, deci je omogućeno da uče na način koji je njima prirodan, da istražuju, da učestvuju, promenjena je uloga vaspitača, koji je izašao iz uloge predavača i postao je partner detetu”, navela je Kardelis.

Novine u koncepciji predškolskog obrazovanja naišle su, kako je rekla, na veliko odobravanje roditelja, koji su uvereni da se njihova deca kvalitetno pripremaju za osnovnu školu na način koji je prilagođen njihovom uzrastu.

Skup u vrtiću Guliver je održan u organizaciji PU “Radosno detinjstvo” i Udruženja vaspitača Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.