Od inovacije do preduzetništva

VIDEO K9: Rašireno je mišljenje za naše studente da znanje stečeno na fakultetu teško primenjuju u praksi, naročito u poslovnom svetu. U tome bi im mogao pomoći projekat koji će zajedno sprovesti univerziteti iz Novog Sada i Segedina, a tiče se upravo podrške mladima da zarade na svojim idejama.

384

Zajednički Interreg – IPA prekogranični projekat Srbije i Mađarske pod nazivom Cross-border Knowledge and Technology Transfer Platform, IkNNOw, ima za cilj da pruži podršku mladim istraživačima i inovativnim malim i srednjim preduzećima.

Projekat je posvećen razvoju partnerstava na inovacijama i preduzetništvu.

“Tu planiramo da studenti i mladi istraživači se nauče kako da budu više preduzetni, u smislu kako da osnivaju kompanije, startap preduzeća, kako da svoja istraživanja nekako sprovedu što više u praksi i na taj način da imamo i ekonomske koristi”, poajsnio je Saša Orlović, profesor na Poljoprivrednom fakultetu.

Sa partnerom na projektu, Univerzitetom iz Segedina, biće organizovana i takmičenja u pogledu najboljih ideja za početna preduzeća, jer bez inovacija i preduzetništva, kako je istakao, nema ekonomskog razvoja i ovakvi projekti su nešto što nedostaje univerzitetima na našem prostoru.

“Dosta istraživanja nekako za svoj cilj imaju znanje radi znanja. Ovde želimo da od malih nogu, znači, mlade istraživače, studente naviknemo da budu što preduzetniji, da razvijaju preduzeća i da od neke svoje poslovne ideje naprave neku zaista lepu ekonomsku korist”, naveo je Orlović.

Podršku projektu u sporovođenju aktivnosti pružiće Poslovni inkubator Novi sad, pre svega u razvoju poslovnih ideja studenata i mladih istraživača koji se budu prijavili za učešće u projektu.

“Takođe da obezbedimo naše mentore koji će onda da pomognu timovima da te ideje prevedu u poslovne modele , da ih testiraju i da ih kasnije iznesu na tržište”, rekao je Đorđe Ćelić, direktor Poslovnog inkubatora.

Ukupna vrednost projekta je skoro 408.000 evra, a rok za njegov završetak je tri godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.