Od grafita mržnje do nasilja

VIDEO K9: Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, omladinci nekoliko opozicionih stranaka prekrečili su neonacističke grafite mržnje na nekoliko lokacija u Novom Sadu.

0
74

Ove godine je 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, posvećen obeležavanju 20 godina od osnivanja Kancelarije visokog komesara UN, ustanovljene 21. decembra 1993.

Visoki komesar za ljudska prava zalaže se da standardi ljudskih prava budu sprovedeni kroz programe UN kako bi mir i sigurnost, razvoj i ljudska prava kao tri najzačajnija stuba sistema UN bili međusobno povezani i usloveljeni.

U Novom Sadu su Međunarodni dan ljudskih prava obeležili i omladinci opozicionih stranaka kroz akciju uklanjanja neonacističkih grafita mržnje na nekoliko lokacija u gradu.

U akciji su učestvovali mladi članovi gradskih organizacija Pokreta slobodnih građana, Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i omladinci Saveza antifašista Vojvodine.

Omladinci su ovom prilikom podsetili nadležne državne organe da, kako kažu, svakodnevno  neselektivno sprovode zakon i štite ljudska prava građana, da ne dozvole bilo kojoj grupi ili pojedincu da raspiruje mržnju i seje strah u društvu, te da svakog ko to pokuša privede pravdi jer od pretnji i zastrašivanja do konkretnog nasilja, ističu oni, samo je jedan korak.

Prekrečavanjem simbola i poruka mržnje na javnim fasada u Novom Sadu članovi ovih opozicionih stranaka žele da pošalju jasnu poruku da će se uvek i svim legalnim načinima borbe, kako kažu, suprotstavljati zlu koje reafirmiše ideologiju krvi i tla.

Ljudska prava su osnovna prava koja ima svaka osoba, koja se stiču rođenjem, koja su neotuđiva i nedeljiva, svojstvena svim ljudima, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko poreklo, boju kože, veru, jezik, ili bilo koji drugi status.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 10. decembar za Dan ljudskih prava 1950. godine kako bi skrenula pažnju na dve godine ranije potpisnu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kao prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava, koja je po prvi put u istoriji čovečanstava proklamovala zajedničke standarde ljudskih prava koje treba da postignu svi narodi i sve nacije sveta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.