Od grada 500.000 dinara za samoobuke u 2017.

VIDEO K9: Obuka u oblasti starog zanatstva i umetničkih zanata – ručna izrada predmeta od kože, realizovana sredstvima grada Novog Sada, a završena je svečanom dodelom sertifikata polaznicima u prostorijama Udruženja samostalnih zanatlija Novog Sada. Obuka je počela 17. januara ove godine, a završilo ju je 14 nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

0
444

Nakon završene obuke u oblasti starog zanatstva i umetničkih zanata – ručna izrada predmeta od kože, polaznicima su uručeni sertifikati.

Njihovi utisci su pozitivni i mnogi od njih planiraju da nastave da se bave ovim zanatom, a vremenom i da pokrenu sopstvenu proizvodnju.

“Ostala sam bez posla u toku porodiljskog bolovanja i onda sam shvatila da moram nešto da uradim sa svojim životom i da želim da se razvijem i budem sama svoj gazda, da sama sebi određujem šta ću i koliko da radim i ono što uložim u taj posao da mi da lično zadovoljstvo”, rekla je Anica Jakšić, jedna od polaznica obuke.

Sredstvima grada Novog Sada obuka je realizovana u samostalnoj zanatskoj radnji. Prema rečima Dragan Tucakova, vlasnika firme izrada predmeta od kože, to je perspektivan posao i on će u svojoj firmi zaposliti dvoje polaznika kursa.

“Ja kad sam počeo da radm ovaj posao nisam dobio nikakvu pomoć, pre 25 godina sam počeo i jako mi je bilo teško na početku, zato sam se upustio u ovako nešto da bih pokazao ljudima da je lako biti privatnik i da se sve može postići uz rad i zalaganje. Nadam se da će se bar pola ovih ljudi zaposliti i naći svoje mesto u ovoj privredi koja je posustala i mislim da ćemo uspeti nešto da uradimo”, naveo je Tucakov.

 

“Cela ova obuka je zasnovana na praktičnoj obuci, od upoznavanja materijala do načina kako se šije i svega ostalog”, rekao je Veljko Anđelić iz Udruženja samostalnih zanatlija Novog Sada.

Grad Novi Sad podržava ovakve aktivnosti i svake godine se iz budžeta izdvajaju sredstva za obuke.

“Za 2017. godinu grad Novi Sad je obezbedio 500.000 dinara za podršku samoobukama koje će se vršiti preko našeg partnera, Udruženja zanatlija, sa kojim imamo više nego kvalitetan i partnerski odnos. Grad Novi Sad će pratiti u narednom periodu šta su realne potrebe građana u smislu obuka, kako bi došli do krajnjeg cilja da svaki građanin Novog Sada ima i preko ovakvih prilika šanse da nađe posao”, kazao je Saša Milinović, načelnik Gradske uprave za privredu.

Novi Sad će i dalje nastaviti da realizuje slične aktivnosti sa ciljem obuke nezaposlenih lica i pronalaženja zaposlenja, dodao je Milinović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.