Od EU 175 miliona za poljoprivrednike

Poljoprivrednicima sredstva u visini od 175 miliona evra, iz budžeta Evopske unije biće dostupna sledeće godine. To znači da će prvi konkursi tada biti objavljeni, a novac iz IPARD programa će biti dostupni do 2020. godine.

397

Osnovni preduslov da bi novac koristili za unapređenje proizvodnje mleka i mesa jeste da poljoprivredni proizvođači budu akreditovani kod Uprave za agrarna plaćanja.

Uprava za agrana plaćanja trebalo bi da ove godine postane IPARD agencija, koja će pružati podršku poljoprivrednim gazdinstvima i prerađivačima koji se bave proizvodnjom, odnosno preradom mesa i mleka, a u vezi sa konkurisanjem za sredstva Evropske unije.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Majkl Devenport, kaže da je došlo do značajnog napretka time što je Vlada Srbije oformila Upravu za agrarna plaćanja.

[quote_box_center]“Formiranje Agencije je dobar početak za realizaciju IPARD projekata i nadamo se da će se proces akreditacije ove godine završiti“, rekao je Devenport.[/quote_box_center]

Od sledeće godine Srbija može da računa na prvu sumu od 15 miliona evra, rekla je ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Ona je napomeula je da će se u narednom periodu intezivno obučavati poljoprivrednici kako bi što pre dobili novac iz IPARD programa.

Joksimović je navela da će se ta sredstva koristiti u narednih sedam godina, a poljopirvrednici će moći da konkurišu za poljopirvredne mašine odnosno za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivrednici koji budu konkurisali za sredstva Evropske unije, moraće da imaju registrovano gazdinstvo, dokaze o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, biznis plan i dokaz o poštovanju minimuma standarda koji se odnose na zdravstvenu zaštitu ljudi, životinja i biljaka, kao i bezbednosti na radu u poljoprivrednoj prozvodnji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.