Od države 300.000 za prvorođeno dete

VIDEO K9: Od 1. januara 2022. godine, svaka majka u Srbiji će za prvorođeno dete dobiti 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući nove demografske mere i druge projekte.

0
6

Od 1. januara sve majke u Srbiji koje koje rode prvo dete dobijaće 300.000 umesto 100.000 dinara pomoći, a biće usvojene i brojne druge mere za podsticanje rađanja. Predsednik je ukazao da će ova pomoć biti dodeljena iz republičkog budžeta, dok će grad Beograd i mnogi drugi gradovi nastaviti da daju i svoju pomoć porodiljama.

Što se tiče mera za drugo dete, one su do sada bile pomoć od dve godine po 10.000 mesečno, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 10 godina po 18.000 dinara mesečno.

Vučić je podsetio i da gradovi daju za prvo dete po 100.000 ili 150.000 dinara, tako da će za prvorđeno dete roditelji dobiti oko 4.000 evra. Kako je istakao predsednik Srbije, posebno se radi na merama za drugo dete, jer su one, kako navodi, neka vrsta prelomice.

Izmenom Zakona o porodici posebno će biti regulisano i pitanje studentkinja i studenata koji žele da se ostvare kao roditelji i dodao da će u sklopu novih demografskih mera država bespovratno davati učešće za stanove mladim bračnim parovima.

Za studente će biti doneta mera da, ukoliko devojka zatrudni i rodi dete, za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student. Biće određeni rokovi da obične fakultete moraju da završe do 26 godine života a Medicinski do 28 godine. Jedan od glavnih problema je I stambeno zbrinjavanje mladih parova.

Mera povećanja pomoći za prvorođeno dete košta Srbiju 50 milion evra na godišnjem nivou, rekao je Vučić, ali i naglasio da su to mere koje treba da podstaknu natalitet što je važno za državu i naciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.