Od dima do vatre

VIDEO K9: Najčešći uzročnik letnjih požara u domovima, ali i u prirodi, je ljudska nepažnja, kažu u Vatrogasnom savezu Vojvodine, koji sa porastom letnjih temperatura imaju i sve veći broj intervencija.

0
345

Gotovo 90 posto svih požara u prirodi je nastalo kao posledica ljudske aktivnosti, kažu u Vatrogasnom savezu Vojvodine, ali osim nemara, vatra može da plane i na prirodan način, pri visokim letnjim temperaturama.

“U letnjem periodu, kada su spoljašnje temperature visoke, onda se deo tog materijala koji se nalazi, znači sav sadržaj koji se nalazi biljnog porekla i ovi drugi predmeti, svi materijali koji se vide i ne vide, oni se greju. Procesom grejanja dolazi i do određenog isparavanja, odnosno razgradnje nekih materijala. Tu bude i nekih gasova koje je lako zapaliti i koji dobro gore”, pojasnila je Ljubica Krnjaić, predsednica Vatrogasnog saveza Vojvodine.

Strategija borbe protiv šumskih požara, kako je rekla, podrazumeva njihovu prevenciju, rano otkrivanje i suzbijanje, kao i razvijanje sredstava za efikasnu borbu protiv ove vrste prirodne katastrofe. Ljudi, sa svoje strane, prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru, moraju biti izuzetno oprezni u sprovođenju mera protivpožarne zaštite.

“Oni ljudi koji nešto spaljuju, a tad se više radi napolju, na otvorenom prostoru, moraju da vode računa pre svega da je to spaljivanje biljnih ostataka, odnosno loženje vatre na otvorenom prostoru zabranjeno. Sa druge strane, moraju da imaju na umu, da to može da preraste u požar”, upozorila je Krnjaić.

U domovima i na radnom mestu najčešći uzroci požara ponovo su nemar i nepažnja, rekla je Krnjaić.

“Mora da se vodi računa o kvalitetu elektičnih uređaja i o dužini uključivanja, odnosno korišćenja, klima uređaji, televizori, da li je isključen fen, raznorazni ventilatori i sve što se leti koristi intenzivnije, da provere da li im zamrzivači i frižideri imaju dovoljno vazduha da se ventiliraju”, podsetila je Krnjaić.

Bez pomoći vatrogasaca manji požar u početku mogu ugasiti i oni koji ga primete, polivanjem vodom, nekim odevnim predmetom ili vatrogasnim aparatom koji treba da ima svaki dom, istakla je Krnjaić.

Pored toga, ona savetuje ugradnju detektora dima koji su dostupni na našem tržištu, nisu skupi, a služe kao uređaj za rano upozoravanje na opasnost od požara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.