Od decembra vozom za Beograd

VIDEO K9: Nakon najava zvaničnika da bi brza pruga Novi Sad - Beograd trebala da bude završena do kraja ove godine, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture objavilo je snimak gradilišta iz vazduha. Pogledajmo šta je do sada urađeno.

0
37

Brzom prugom Novi Sad – Beograd građani će se, od decembra ove ili januara sledeće godine, voziti brzinom od 200 km/h i ovu relaciju prelaziti za dvedesetak minuta.

Radovi, koji su počeli pre dve godine, obuhvataju i izgradnju tunela i vijadukta Čortanovci, koji je deo projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, u dužini od 40,4 km. Ukupna dužina obe tunelske cevi “Čortanovci” je oko 2,24 metara, a izgradnja tunela i vijadukta, koja se finansira iz kredita Ruske Federacije, košta 337,6 miliona dolara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je proteklog vikenda izjavio da će građani kartu na relaciji od Novog Sada do Beograda plaćati 1.000 dinara za vožnju u švajcarskim Štadlerovim dabldeker vozovima.

Uporedo sa završnom faztom izgradnja brze pruge od Beograda do Novog Sada, teku pripreme za početak radova između Novog Sada i Subotice, saopšteno je iz preduzeća Infrastruktura železnice Srbije.

Pruga Novi Sad-Subotica, u dužini od 108 kilometara, treća je deonica kroz Srbiju, u okviru međunarodnog projekta izgradnje pruge za velike brzine Beograd-Budimpešta, piše eKapija.

Vrednost ugovora je oko 1,16 milijardi dolara, a rok za izvođenje radova je 33 meseca od njihovog početka. Projekat izgradnje ove brze pruge obuhvata trasu dvokolosečne pruge i stanice sa objektima na pruzi, , denivelaciju ukrštanja pruge i puta, ugradnju nove elektrotehničke infrastrukture za velike brzine, kao i rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica.

Izvođač radova je kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company, a ugovor o finansiranju potpisan je sa kineskom Eksim bankom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.