Od danas veće akcize na gorivo

Akcize na gorivo u Srbiji od danas su veće i za dizel one iznose 54,86 dinara po litru, za benzin 53,34 dinara po litri, a za tečni naftni gas (TNG) su 41,65 dinara po kilogramu, potvrđeno je u Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS).

0
322

Akcize su veće za dizel za 86 para po litru, za benzin 84 pare po litru, a za TNG 65 para po kilogramu.

U UNKS-u nisu mogli da kažu, da li će i za koliko ovo redovno godišnje usklađivanje akciza na derivate nafte sa indeksom potrošačkih cena u prošloj godini, uticati na cenu goriva na pumpama.

Kako je navedeno, pošto povećanje akciza ulazi i u osnovicu za obračun poreza na dodatu vrednost (PDV), zbog toga će trošak kompanija biti za 1,03 dinara po litru biti veći za dizel, za dinar će biti veći kod benzina, dok će kod TNG-a biti veći 78 para po kilogramu. U kom iznosu i kada će taj veći trošak biti uključen u cenu goriva, stvar je odluke svakog od proizvođača i uvoznika goriva koji su i obveznici plaćanja akciza.

Na rast cena goriva u Srbiji u prethodnom periodu, kažu u UNKS, najveći uticaj je imao rast cena naftnih derivata na svetskim berzama, odnosno od 1. decembra do danas nafta je poskupela za 16 odsto, što je uticalo na rast maloprodajnih cena benzina za sedam odsto, a dizela za 6,5 odsto, ali nije zanemarljiv ni uticaj oscilacija kursa dolara. (Tanjug, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.