Počinje grejna sezona

VIDEO K9: Iako grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, posotoji mogućnost da ona krene već u ponedeljak.Novosadska toplana je rano jutros startovala sa toplim probama, a iz ovog preduzeća poručuju građanima da su spremni za predstojeće hladne dane i da poskupljenja grejanja ove sezone sigurno neće biti.

0
566

Od ranih jutarnjih časova pušteni su u rad svi pogoni i delovi Novosadske toplane koja je krenula sa toplim probama pred grejnu sezonu koja startuje u ponedeljak.

Novosadska toplana je apsolutno spremna za predstojeću zimu i, prema dosadašnjim izveštajima, Novosađanima će biti obezbeđeno najkvalitetnije grejanje bez povećanja cene, poručio je gradnonačelnik Novog Sada tokom obilaska Toplotnog izvora ”Zapad”.

 

“Da podsetim da smo u prethodnom periodu dva puta pojeftinili grejanje, da je za gotovo 10% smanjena cena grejanja u odnosu na prethodnu grejnu sezonu, verovatno imamo jedno od najjeftinijih grejanja, posebno poredeći sa drugim velikim gradovima”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

 

Pozitivno poslovanje Novosadske toplane, uplaćivanje dobiti na račun Republike i Grada, kao i to što od sledeće godine neće primati ni dinara iz gradskog budžeta, posledica je odgovornog poslovanja i rukovođenja ovim preduzećem i zalaganja zaposlenih, istakao je gradonačelnik.

“Još jedan plus, ove godine je Novosadska toplana investirala u kapitalne investicije milijardu i sto pedeset miliona dinara. Od toga je samo šezdesetak miliona gradskih, ostalo su sve od sopstvenih sredstava investirali, a to je duplo više nego što je investirano prošle godine”, naveo je Vučević. 

Kapitalne investicije i rekonstrukcije delova koji su proizvodili ogromne toplotne gubitke, doprineli su tome da ovo preduzeće, koje je pre tri godine bilo u gubicima od 4 milijarde dinara, danas posluje pozitivno, snižava cenu grejanja i ima najviše ulaganja među gradskim javno komunalnim preduzećima.

 

“Ova ulaganja se odnose samo na rekonstrukciju vrelovodne mreže. Pored toga, već smo ugovorili, hteli smo ove godine da uradimo, ali zbog postupaka javnih nabavki, izgradnju novog kotla u Toplani “Istok” od 60 megavata,zatim ćemo raditi kogeneraciju na Toplani “Jug” od 4 megavata i radimo automatizaciju podstanica. Sve te tri investicije, koje su približno u iznosu od milijardu dinara, radimo iz sopstvenih sredstava”, rekao je Dobrosav Arsović, direktor JKP Novosadska toplana.

Novosadska toplana prošlu godinu završila je sa 833 miliona dinara neto dobiti, već par godina ne koriste tekuće subvenicije Grada.

Od naredne godine, prema rečima gradonačelnika, Toplana će sama finansirati sve podstanice i priključke, tako da tim troškovima više neće biti opterećeni investitori, odnosno građani koji se budu useljavali u novoizgrađene objekte.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.