Od danas oštrije mere protiv nasilnika u porodici

VIDEO K9: Zakon o sprečavanju nasilja u porodici od danas, 1. juna, stupio je na snagu i počinje da se primenjuje. Jedna od mera novog zakona je momentalno iseljavanje nasilnika iz porodice.

0
420

U Srbiji je ove godine u porodičnom nasilju ubijeno 13 žena i jedno dete, a još nije ni polovina godine prošla. Crna statistika tokom prošle godine beleži 31 ženu i četvoro dece, smrtno stradalih u porodičnom nasilju.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja trebalo bi da doprinese zaštiti žena i dece žrtava nasilja u porodici, kažu u Sigurnoj ženskoj kući i dodaju da on ima nekoliko aspekata koje treba istaći, a među bitnim je prijava koja može biti anonimna, kao i to da je prijavljivanje nasilja u porodici zakonska obaveza svih građana.

“Pre svega, obaveze prijavljivanja nasilja u porodici. Ne može se dogoditi da se neko obrati za pomoć, a da se to ne procesuira na zakonom propisan način. Takođe, novi zakon omogućuje policijskim službenicima izricanje hitnih mera zabrane pristupa i hitnih mera zabrane kontaktiranja sa žrtvama i iseljenja iz mesta stanovanja, nakon što se nasilje u porodici dogodi”, rekla je dr Nada Padejski Šekerović, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće.

Hitne mere iseljenja koje policijski službenik izrekne i to bez obzira na to u čijem je vlasništvu stan ili kuća, mogu da traju do 48 sati i veoma su značajne jer sprečavaju eskalaciju nasija i ponavljanje nasilja nakon prvog incidenta, kaže Padejski Šekerović. Ona napominje, da se hitne mere mogu produžiti odlukama osnovnog javnog tužioca i osnovnog suda i to na inicijativu policije.

“Nakon što izvrši procenu rizika i prikupi sve potrebne informacije u Centru za socijalni rad i drugim službama, policijski službenik se obraća Osnovnom javnom tužilaštvu sa predlogom produženja mera zaštite, odnosno hitnih mera. Osnovni javni tužilac ima rok 24 sata od momenta informisanja da da predlog Osnovnom sudu, koji takođe ima rok 24 sata da donese odluku o produženju ili odbijanju hitnih mera u trajanju do 30 dana”, navela je Padejski Šekerović.

Ono štoovaj zakon takođe donosi, kaže Padejski Šekerović, jeste izrada individualnog plana zaštite žrtava nasilja u porodici, koju izrađuje Grupa za koordinaciju i saradnju, a čiji su stalni članovi policija, Osnovno javno tužilaštvo i Centar za socijalni rad

“Pa tako jedna od mera i oblika pomoći žrtvama nasilja u porodici može biti i smeštaj u Sigurnu žensku kuću bez obzira što je počinilac nasilja udaljen iz mesta stanovanja”, istakla je ona.

Smeštaj u Sigurnu žensku kuću je predviđen zato što izmeštanje nasilnika iz mesta stanovanja ne može trajati toliko dugo koliko je ženi potrebno da se oporavi i s obzirom na činjenicu da u sigurnim ženskim kućama postoje psiho-socijalna podrška žrtvama nasilja, pojasnila je Padejski Šekerović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.